Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
19.000ft felett ingyenes szállítás 19.000ft felett ingyenes szállítás

Történetünk

Tornai Endre, az alapító 1946-ban alig kétholdas ültetvényen kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Ma 70 hektáros a birtok, és a munkában már a harmadik generáció is részt vesz. A hagyományok tisztelete mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiákat alkalmazzuk, 75 éves történetünk állandó eleme az innováció. Boraink ott vannak több európai és amerikai Michelin-csillagos étteremben, és évről-évre kitűnően szerepelnek a nagy hazai és nemzetközi versenyeken. Készen állsz egy hosszú és izgalmas utazásra? Indulás!

 

A kezdetek
Háború, tovatűnő badacsonyi szüretek!
Végtelen várakozás, majd csak vége lesz egyszer!
Hazajött! Béke, boldogság, nincstelenség és remény!
Aki itthon várt reménykedve, Linka, és aki csontsoványan érkezett haza, Bandi, 1945. karácsonyán egybekelnek. 1946. tavaszán vissza a földhöz, a "Bandi-tagba" és a szőlőbe, de már nem Badacsonyban, hanem az új szerzeményben, a Somlón! Öreg tőkék, elvadult ültetvény, több remény, mint eredmény!
A kitakarított pincében, a rendbe hozott néhány hordóban karácsonyra mégis megszületik a '46-os évjárat és hamarosan az új családtag, Ágnes.  A Séd-forrás melletti, rendbetett ültetvény harmadik szüretén még nem, de az első fejtésen már személyesen teszi tiszteletét a család újabb tagja, Zsuzsanna.

Azok az 50-es évek
Talán túl sok a jóból, gondolhatták a hatalmasok! 40 hold föld, majdnem két hold szőlő, és még gyarapodnak is? Vitték a földet, a lovat, a házat!
A család elvesztett otthonát Sümegen, Jeszenszky báróéknál kijelölt szoba pótolta. Így lett egy bárónő a dajkája az '53-ban megszületett Tamásnak, aki kétéves korától már a visszavásárolt apácatornai házban nevelkedhetett. A gyerekek innen jártak biciklivel dolgozni a hegyre. A megmaradt szőlő a hatalom szemében még mindig túl nagynak számított. Ahhoz, hogy legalább másfél holdnyi megmaradhasson, a három gyermeknek is szőlőtulajdonossá kellett válnia.

Újratelepítés
A gyalogtőkés szőlőt a gondos művelés sem fiatalította meg, így 1962-ben elindult a nagy vállalkozás: a terület nagyobb részét újratelepítették, ráadásul a Somlón elsőként az akkor még kalandorságnak tekintett újítással, kordonos művelésmóddal. A fajta (Olaszrizling) és a klón kiválasztásában sokat segített a jóbarát, a gazdánál egy hónappal fiatalabb Bakonyi Károly. Hektáronként közel 9000 tőt telepítettek, és az emberek csodájára jártak a gyönyörű ültetvénynek, amit az akkor még bőséges hozamú Séd-forrás vizével öntöztek. Öt évvel később a terület másik részét is megújították. A nagy szorgalommal és különös gondossággal termelt szőlő feldolgozásához, érleléséhez a legjobb körülmények kellenek. Ezért 1974-ben átépítik a pincét, kutat fúrnak, így könnyebb fenntartani a borkészítés egyik legfontosabb feltételét, a tisztaságot.
Az 1976-os szüreten már öt unoka van ott, és a népes szüretelő család együtt örül Tamás gyártmányának, a jól működő bogyózógépnek. A dicséret ösztönöz, a friss diplomás mezőgazdasági gépészmérnök fiú tovább bizonyít, elkészíti a sorközök méretének megfelelő, univerzális traktort, majd a szabályozható nyomású elektro-hidraulikus préseket. Ez már jóval több, mint barkácsolás. A hozzáértő, szorgalmas munka és a saját fejlesztésű eszközök meghozzák az eredményt, sorra nyerik a borversenyeket.

A változás szele: 80-as évek
A nyitottság, a segítőkészség új feladatokat teremt. Akkor még szokatlan civil kezdeményezésként 1980-ban megalakul a Somló baráti kör, amelynek első elnöke Tornai Endre lesz.  A Somló hegy fiatalodni kezd! A lepusztult utakat helyrehozzák, a várat a nagyra nőtt fák szorításától szabaddá és láthatóvá teszik, a kilátót visszakeresztelik Szent Istvánra. A Somlót a fiatalok is felfedezik.
Tornai Endre ismét valami szokatlanba kezd. Az 1983-as évjáratú, különleges minősítésű Olaszrizling borát saját neve alatt palackozza, és saját maga forgalmazza. A következő évjáratokat már a MALÉV járatokon és jónevű fővárosi szállodákban is kínálják. Az 1986-os parlamenti választásokon a Hazafias Népfront két hivatalos jelöltje mellé közkívánatra felkerül a Tornai Pincészet jól ismert alapítója, és a pártállami ellenszél dacára országgyűlési képviselőnek választják. Így már a Parlamentben is küzdhet a magántermelők háromszoros adóztatásának megszüntetéséért, 1987 végére sikerrel! 1988-ban a családi birtok, majd 1989-ben a társadalmi feladatok bővülnek: Tornai Endrét távollétében a Szőlő és Bortermelők Országos Szövetségének alakuló ülésén a kistermelőket képviselő alelnöknek választják.

A megújulás
1995. Egy újabb nagy lépés és nagy feladat: egy gyengélkedő vállalkozás megvásárlásával a Tornai Pincészethez kerül 16 hektár szőlő a Somló legjavából, a régi egyházi területekből. Elindítják a Juhfark újkori felvirágoztatásának második hullámát. Az öreg Juhfark-ültetvényben négy egymást követő évben szüret előtti tőkeminősítéssel kiválasztják az újratelepítéshez oltóvesszőt adó töveket, majd jön a területek teljes megújítása!
1999. Nagy beruházás éve: az első hűtve áztatás és reduktív technológia, 5000 hl-es tárolótér és az első automata palackozó, valamint labor a Somlón.
2001. A sok hazai után az első nagy nemzetközi elismerés, a montreáli arany. Felsorolni is nehéz, mennyi követte még.
2005. Újabb jelentős lépés: még kíméletesebb szőlőfeldolgozási technológia, további 5000 hl tárolótér, benne 600 hl ászoktér, mellette pedig palackos érlelőtér épül.
És a fejlődés nem áll meg. A hagyományok, a múlt tisztelete mellett máig ott van a kísérletező szellem, a vágy az új tudás megszerzésére. A Tornai Pincészet a borászati beruházásokkal párhuzamosan, 2010-ben nyerte el mai megjelenését, amit az alapító Tornai Endre még láthatott, de életének 65. szürete után, 2011-ben elhunyt.
Álmát fia, Tornai Tamás teljesíti ki, aki máig irányítja pincét, de a munkában már a harmadik generáció, Tornai Eszter és Tornai Anna is részt vesz.
A Tornai Pincészet ma a Somló legnagyobb családi birtoka. 70 hektár saját területen termeszt szőlőt, elsősorban a hegy déli karéjában, a keletitől a nyugati oldalig. A hegy lábánál található pincészet egyszerre korszerű feldolgozó és borturisztikai központ. Szakmai találkozók, szőlészeti-borászati tudományos rendezvények állandó helyszíne. Több hazai és külföldi egyetemmel, kutatóintézettel tart fenn kapcsolatot, sok szakember kezdte itt sikeres szakmai pályafutását.
 A jövő

Az alapítás óta eltelt több mint 70 évben szinte minden megváltozott. A világ egyre gyorsabban rohan, de a hegyoldali sziklák, a régi pinceboltozat, a több generáción átívelő értékrend – „tiszteld és segítsd a társadat, örülj mások sikereinek, a nehézség kalandra hív“ – változatlan maradt.
A síkságból felkiáltójelként kiemelkedő Somló ajándék a vidéknek. A Tornai Pincészet 75 éve ajándék nekünk. A Pincészet teraszán újabb és újabb házasságok köttetnek. A párok, az új családok innen indulnak nagy reménnyel, és majd ha gyermekeikkel visszatérnek, itt akkor is boldog és bizakodó vendéglátókat találnak.
A siker ugyanis nem a csilllogás, hanem az alkotni vágyó ember.