Növényvédelmi munkálatok

A szőlőtermesztés művészete

A gondos termesztés alapja az, hogy a lehető legtöbbet tudjuk a szőlőről, ezért évente 3 alkalommal is végzünk levélanalízist. A növénygondozási munkákat e vizsgálatokra és az előrejelzésekre alapozottan, az integrált termesztés szabályai szerint végezzük. A rovarkártevők ellen elsősorban biológiai védekezést alkalmazunk. A szőlőmolyok rajzását tenyészidőszakban szexferomon csapdák üzemeltetésével követjük nyomon. Majd feromonos légtérterítéses védekezést alkalmazunk.

A termesztés során nagy hangsúlyt fektetünk az agrotechnikai védekezésre, figyelemmel arra, hogy a hajtásválogatás, a törzstisztítás, a hónaljhajtások eltávolítása szellőssé tegye a lombozatot, de optimális legyen a levélfelület és gyümölcs arány is.

Termesztéstechnológiánk fontos eleme a fürtválogatás és a terméskorlátozás. A Top Selection borcsaládhoz válogatott fürtök maximális tömege 50 q/ha, ami kevesebb mint 1kg tőkénként. A többi kategóriában somlói fajták esetében maximum 80 q/ha a megcélzott hozam, de az egyéb fajtáknál sem több mint 2 kg/tőke. E gondozási, válogatási feladatokat kizárólag kézzel, külön erre a feladatra képzett munkatársainkkal végezzük.

TORNAI BOROK

BORRENDELÉS