Szőlőültetvényeink

A szőlőtermesztés művészete

A Tornai Pincészet birtokszerkezete

A Szent Márton dűlőben találjuk az ún. Diossy szőlőt, ahol Juhfarkot termesztünk. A fajta a meleg, száraz nyarakon itt, a keleti oldalnak köszönhetően komoly savtartalékot képez. A terület talaja köves, löszös, agyagos, jó vízháztartású, viszonylag könnyen művelhető.

Az Aranyhegy dűlő felső harmadában, déli tájolású és lejtésű ültetvényeken, kifejezetten meleg területen, főleg Juhfarkot, kisebb arányban Furmintot termesztünk. Ültetvényeinken fentről lefelé haladva a serétes, agyagos talaj egyre inkább lazább, homokos, löszös talajjal keveredik.

Az Apátsági dűlő a hegy déli oldalán, a termőfelület felső harmadában helyezkedik el. Az itteni ültetvényeink közül a Furmintok a déli, a Hárslevelűvel betelepített parcellák a nyugati lejtésű területekre kerültek. A Furmintok talaja kötött, helyenként erősen köves, a Hárslevelű inkább löszös talajon található.

A Grófi dűlőben jelentős Furmint és Hárslevelű ültetvényeink vannak. Mindkét fajta területe nagyon jó fekvésű. A Hárslevelű talaja természetes módon, alulról is tápláltan nedvesebb, amit nagyon kedvel a fajta.

Az Ilona dűlő nagy erőssége a fekete humuszban nagyon gazdag, kőtörmelékes talaj. Gyorsan melegszik, és a köveknek köszönhetően meg is tartja a hőt. A hegy lábánál is jó minőségű szőlőt lehet termelni. Jellemző szőlőfajtája az Olaszrizling.
A dűlő alsó részén, a hegy lábánál a könnyedebb borok alapanyagát, a Traminit, Szürkebarátot, Zeuszt, Zenitet és a Pinot Blanct termesztjük. Ezeket a fajtákat itt kell termeszteni ahhoz, hogy kiteljesedjenek, vagyis hogy illatban és zamatban gazdag borokat adjanak. A Tramini, amely sokáig a hegy meghatározó fajtája volt, régen is ezeken a területeken termett.

A Százforduló dűlőben az illatos fajták közül a Tramini, az Irsai Olivér és a Sauvignon Blanc készül. A többi könnyedebb, de a sajátos somlói jegyekben szintén gazdag fajtát az Ilona dűlő alsó részén termesztjük.

A betakarítás időpontját fajtákként és ültetvényekként, az érés kezdetétől folyamatos vizsgálattal, elsősorban a szőlő érettségi állapota és beltartalmi értékei alapján határozzuk meg. A leszüretelt szőlő egy órán belül beérkezik a feldolgozóba, ahol hűtjük, és megkezdődik a feldolgozása.

TORNAI BOROK

BORRENDELÉS