Szőlőültetvényeink

A szőlőtermesztés művészete

A Tornai Pincészet birtokszerkezete:

A Szent Márton dűlőben találhatjuk, az un. Diossy szőlőt ahol Juhfark fajtát termesztünk. Ez az északi oldalnak köszönhetően egy komoly sav tartalékot képez a meleg száraz nyarak idején. Talaja löszös, agyagos. Jó vízháztartású köves talaj, viszonylag könnyen művelhető.

Az egyik legértékesebb oldala a hegynek az Arany hegy dűlő, melyen többnyire Juhfark fajtát termesztünk. Talaja fentről lefelé haladva a serétes agyagos talaj keveredik a lazább homokos löszös talajjal. Déli lejtésű meleg terület ami a Juhfark szempontjából kedvező.

Az Apátsági dűlő a hegy déli oldalán található, ahová főleg Furmintot és Fiatal Hárslevelűt telepítettünk. Talaját tekintve a felső területek kötött, helyenként erősen köves, míg az alsó területeken löszös talaj található.

A Grófi dűlőben található az 5 ha- os Furmint, valamint az Öreg Hárslevelű. Nagyon jó fekvésű mindkét terület. Az Öreg Hárslevelű egy nedvesebb talajon van, amit a fajta nagyon kedvel, de ennek következtében a betegségek is előbb jelentkeznek.

Az Ilona dűlő egy fekete humuszban gazdag kőtörmelékes talajnak köszönheti a jelentőségét. Gyorsan melegszik és a köveknek köszönhetően meg is tartja a meleget. A hegy lábánál is jó minőségű szőlőt lehet előállítani. Jellemző szőlőfajtája: Olasz rizling.

A hegy lábánál elterülő szőlők a nagy mennyiséget valamint a könnyű borok készítésének alapanyagát szolgálja. Ezekkel a fajtákkal a hegyen nem lehetne előállítani ilyen illatban, zamatban gazdag borokat. A tramini ami korábban a meghatározó fajtája volt a hegynek már csak kizárólag a hegy lábánál termesztett szőlőkből képes harmonikus bort adni.Itt található fajták még a Szürkebarát, Zeusz, Zenit és a Pinot Blanc.

A Százforduló dűlőben termesztünk illatos fajtákat: Tramini, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc.

 

A betakarítás időpontja elsősorban a szőlő érettségi állapotától, beltartalmi értékeitől függ. Kizárólag kézi szüretet alkalmazzuk. A leszüretelt szőlő 1 órán belül beérkezik a feldolgozóba és és megkezdődik annak feldolgozása.