A TORNAI CSALÁD

Történetünk

Tornai Endre, az alapító 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz.

Gazdálkodásunk alapja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiák alkalmazása. A Tornai Pincészet a – Somló meghatározó borászataként, több évtizedes tapasztalataira építve – kezdeményezője és támogatója a térség termelői együttműködésének. Ezzel is szeretnénk elősegíteni, hogy a somlói borok elismertsége itthon és külföldön is tovább növekedjék.

Tovább a

» BOROSPINCÉHEZ

continue tour

A Somló hegy

A borvidék

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól tűrték a szállítást. A különleges, vulkanikus terroir, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlait ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Tramini. Bővebben »

Borászat

Borospince

tornai wines

Pincészetünkben a borkészítés alapja a nagy szakértelemmel, gondosan előállított, kiváló minőségű alapanyag.

Ne a gondolatot, a megvalósítás eszközeit cseréljük. Az ennek jegyében fejlesztett pince a legújabb módszereket is képes alkalmazni. A reduktív technológiájú, irányított borkészítéshez – kíméletes feldolgozás után – saválló acéltartályokat használunk. A legjobb, válogatott alapanyagokat 12 órás, hűtött héjon áztatás után, a tradíciókat követve, 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 74 darab magyar ászok tölgyfahordó található. Saját palackozóüzemünk van, ahol a borvidék több termelőjének borát is töltjük

Tovább

>> BORKÓSTOLÁS

continue tour

Szőlőültetvényeink

A szőlőtermesztés művészete

A hegy külön érdekessége, hogy minden oldalán, az északin is termesztenek szőlőt. A Pincészet szőlőterületei az délkeleti oldaltól (Doba, Borszörcsök települések határában) egészen a nyugati oldalig (Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig) terjednek.

Bővebben »

Növényvédelmi munkálatok

A szőlőtermesztés művészete

Szerintünk a szakmájához értő szőlőtermesztő a legjobb borász. Munkája már az ültetvény telepítése előtt elkezdődik. A fajtán belül a klón kiválasztása, a talajhoz igazodó alany meghatározása 30-50 évre szóló döntés. E döntések és az első szüretig tartó többéves gondozás meghatározza, milyen állapotú és képességű növényt gondozhatunk majd úgy, hogy szép, értékes gyümölcsöt kapjunk.

Bővebben »

Szőlészet

A szőlőtermesztés művészete

Szőlőtermesztésünk filozófiája: csak egészséges, érett szőlőből készülhet kiváló minőségű bor. Ez határozza meg termesztéstechnológiánkat.

Bővebben »

Aktuális

Hírek & Események

Új üzemünk: vertikális szőlőfeldolgozó – horizontális eszközökkel

Ettől a témától várhatóan nem jön lázba az olvasó: a fogyasztót általában nem érdekli, ha egy vállalatnál új gyártósort, üzemet, vagy bármilyen létesítményt adnak át, legyen szó akár a kedvenc márkájáról. Itt azonban más a helyzet. Olyan üzemet avattunk a hétvégén, amely garanciát jelent a leszüretelt alapanyag értékeinek megőrzésére. Ami nélkül pedig egyszerűen nem készülhet jó bor. Mintha egy autógyár azt mondaná, egy új üzem nélkül ön nem lehet biztos abban, hogy autója meg fog felelni a követelményeknek. Ugye így mindjárt más, és az új üzem is érdekes lehet? Részletek

SOMLÓÉRT – Tornai Endre Emlékdíj

Alapításának 70. és alapítója, Tornai Endre születésének 95. évfordulója tiszteletére a Tornai Pincészet a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen 2016-ban megalapította a SOMLÓÉRT – Tornai Endre emlékdíjat. Részletek

Adventi borvacsora

Ünnepre hangolódva: Adventi borvacsora, a legkülönegesebb borokkal és fogásokkal. Részletek

 

 

 

Kedvezményezett neve: TORNAI PINCÉSZET Borászati, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása, VP3-4.2.2-16

A projekt címe, azonosító száma: Tornai Pincészet Kft. termékfejlesztése, 1811706606

A szerződött támogatás összege: 131 256 184 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
A borászati szektorban a minőségi borok piacán tapasztalható verseny rendkívül kiélezetté vált az utóbbi 5-6 évben. Ezért szükséges a már meglévő technológiát újítani annak szellemében, hogy miképpen tudnánk az előállítási költségeket csökkenteni. Ezt a jelenlegi folyamatok racionalizálásával és hatékonyabbá tételével tudjuk megtenni. Ezt a célt szolgálják a beszerezni kívánt berendezések: flotáló használatával a must ülepítési, tisztítási ideje csökken, a hűtésre használt energia nagymértékben csökkenthető. A palackozó gép és szivattyúk cseréje okán a karbantartási idő nagymértékben csökkenthető, az effektív munkavégzésre szánt idő növekszik. Az új, könnyűszerkezetes épület felhúzásával alkalmassá tesszük a szőlő feldolgozási technológiánkat mind a gépi, mind a kézi szüret esetére. Az így kialakított feldolgozó helységbe tudjuk telepíteni a szikkasztó kádjainkat, a préseinket. Továbbá beszerzésre kerülnek targoncák, energiahatékonyságot célzó napelemek, illetve a szennyvízkezelést is megoldjuk.
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.28.