A TORNAI CSALÁD

Történetünk

Tornai Endre, az alapító 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz.

Gazdálkodásunk alapja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiák alkalmazása. A Tornai Pincészet a – Somló meghatározó borászataként, több évtizedes tapasztalataira építve – kezdeményezője és támogatója a térség termelői együttműködésének. Ezzel is szeretnénk elősegíteni, hogy a somlói borok elismertsége itthon és külföldön is tovább növekedjék.

Tovább a

» BOROSPINCÉHEZ

continue tour

A Somló hegy

A borvidék

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól tűrték a szállítást. A különleges, vulkanikus terroir, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlait ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Tramini. Bővebben »

Borászat

Borospince

tornai wines

A pincészetünk borkészítésének alapja a nagy szakértelemmel, gondosan előállított kiváló minőségű alapanyag.

A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használunk a reduktív technológiájú irányított borkészítés során. 

A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.

Tovább

>> BORKÓSTOLÁS

continue tour

Szőlőültetvényeink

A szőlőtermesztés művészete

Érdekessége a hegynek, hogy minden oldalán termesztik a szőlőt.

A Pincészet szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól Doba, Borszörcsök települések határában egészen a nyugati oldalig Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig.

Bővebben »

Növényvédelmi munkálatok

A szőlőtermesztés művészete

A növényvédelmi munkálatok előrejelzésre alapozottan, integrált termesztés szabályai szerint zajlanak. A kémiai védelmen túl az agrotechnikai és a biológiai védekezésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Így a termesztés során nagy figyelmet kap a hajtásválogatás, törzstisztítás, hónaljhajtások eltávolítása, mely műveletekkel törekszünk az optimális levélfelület/gyümölcs arányt biztosítani, figyelembe véve a fürtzóna és a lombfal átpermetezhetőségét és átszellőzöttségét. Bővebben »

Szőlészet

A szőlőtermesztés művészete

A szőlőtermesztésünk filozófiája: csak egészséges érett szőlőből készülhet kiváló minőségű bor. E gondolatmenet határozza meg a termesztéstechnológiánkat. Bővebben »

Aktuális

Hírek & Események

Somlóért – Tornai Endre emlékdíj 2018

Az idei András-napi Bormester Találkozón harmadik alkalommal adtuk át a Somlóért – Tornai Endre emlékdíjakat. A két díjazott: dr. Janky Ferenc ny. egyetemi docens és dr. Májer János egyetemi tanár, intézetigazgató. Részletek

Somlói címlapsztori a VinCE magazinban

Az ősszel vendégül láttuk a VinCE csapatát, ugyanis minden évben van egy olyan tesztjük, amikor felkerekednek, és helyben kóstolják meg egy borvidék legígéretesebb borait. A lap októberi számában Horkay András nemzetközi borakadémikus (AIWS), az Országos Borszakértő Bizottság (OBB) elnöke mesél élményeikről, miközben avatottan és nagyon tanulságosan bemutatja a Somlót is, amelyet hazánk legspeciálisabb, legegyedibb borvidékének nevez. Részletek

Adventi borvacsora

December 8-án, szombaton adventi borvacsorát rendezünk a karácsonyra hangolódás jegyében. Jöjjön el, ünnepi ételek és különleges borok várják. A vacsora után zenével és tánccal folytatódik az este. Részletek

 

 

 

Kedvezményezett neve: TORNAI PINCÉSZET Borászati, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása, VP3-4.2.2-16

A projekt címe, azonosító száma: Tornai Pincészet Kft. termékfejlesztése, 1811706606

A szerződött támogatás összege: 131 256 184 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
A borászati szektorban a minőségi borok piacán tapasztalható verseny rendkívül kiélezetté vált az utóbbi 5-6 évben. Ezért szükséges a már meglévő technológiát újítani annak szellemében, hogy miképpen tudnánk az előállítási költségeket csökkenteni. Ezt a jelenlegi folyamatok racionalizálásával és hatékonyabbá tételével tudjuk megtenni. Ezt a célt szolgálják a beszerezni kívánt berendezések: flotáló használatával a must ülepítési, tisztítási ideje csökken, a hűtésre használt energia nagymértékben csökkenthető. A palackozó gép és szivattyúk cseréje okán a karbantartási idő nagymértékben csökkenthető, az effektív munkavégzésre szánt idő növekszik. Az új, könnyűszerkezetes épület felhúzásával alkalmassá tesszük a szőlő feldolgozási technológiánkat mind a gépi, mind a kézi szüret esetére. Az így kialakított feldolgozó helységbe tudjuk telepíteni a szikkasztó kádjainkat, a préseinket. Továbbá beszerzésre kerülnek targoncák, energiahatékonyságot célzó napelemek, illetve a szennyvízkezelést is megoldjuk.
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.28.