A TORNAI CSALÁD

Történetünk

Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.

Gazdálkodásunk ars poeticaja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alklamazása. A Tornai Pincészet, mint a Somló hegy meghatározó borászata, több évtizedes tapasztalata alapján kezdeményezője, támogatója a térség termelői együttműködésének. Tesszük mindezt ezt azért, hogy a somlói borok úgy hazai, mint nemzetközi szinten megőrizzék évszázados értékeiket.

Tovább a

» BOROSPINCÉHEZ

continue tour

A Somló hegy

A borvidék

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította az azóta szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A somlói bort a hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták az Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Tramini. Bővebben »

Borászat

Borospince

tornai wines

A pincészetünk borkészítésének alapja a nagy szakértelemmel, gondosan előállított kiváló minőségű alapanyag.

A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használunk a reduktív technológiájú irányított borkészítés során. 

A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.

Tovább

>> BORKÓSTOLÁS

continue tour

Szőlőültetvényeink

A szőlőtermesztés művészete

Érdekessége a hegynek, hogy minden oldalán termesztik a szőlőt.

A Pincészet szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól Doba, Borszörcsök települések határában egészen a nyugati oldalig Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig.

Bővebben »

Növényvédelmi munkálatok

A szőlőtermesztés művészete

A növényvédelmi munkálatok előrejelzésre alapozottan, integrált termesztés szabályai szerint zajlanak. A kémiai védelmen túl az agrotechnikai és a biológiai védekezésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Így a termesztés során nagy figyelmet kap a hajtásválogatás, törzstisztítás, hónaljhajtások eltávolítása, mely műveletekkel törekszünk az optimális levélfelület/gyümölcs arányt biztosítani, figyelembe véve a fürtzóna és a lombfal átpermetezhetőségét és átszellőzöttségét. Bővebben »

Szőlészet

A szőlőtermesztés művészete

A szőlőtermesztésünk filozófiája: csak egészséges érett szőlőből készülhet kiváló minőségű bor. E gondolatmenet határozza meg a termesztéstechnológiánkat. Bővebben »

Aktuális

Hírek & Események

November 30.: XVII. András napi bormester találkozó a Pincészetben

Egy borvidék csak akkor lehet sikeres, a közösségként működik. Ha tagjai egyfelé húznak, hasonlóképpen gondolkoznak, és közös megoldásokat találnak az előttük álló kihívásokra. A Somlón majdnem két évtizede évről-évre megrendezünk egy találkozót, amely segít valódi közösséggé válnunk. Részletek

Aranyhegy Juhfark a Four Seasons Budapest Kollázs éttermében

Budapest egyik legszebb helyén, egyik legszebb épületében és egyik legjobb szállodájának éttermében mostantól Tornai bort is kínálnak a vendégeknek. Részletek

 

 

 

Kedvezményezett neve: TORNAI PINCÉSZET Borászati, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása, VP3-4.2.2-16

A projekt címe, azonosító száma: Tornai Pincészet Kft. termékfejlesztése, 1811706606

A szerződött támogatás összege: 131 256 184 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
A borászati szektorban a minőségi borok piacán tapasztalható verseny rendkívül kiélezetté vált az utóbbi 5-6 évben. Ezért szükséges a már meglévő technológiát újítani annak szellemében, hogy miképpen tudnánk az előállítási költségeket csökkenteni. Ezt a jelenlegi folyamatok racionalizálásával és hatékonyabbá tételével tudjuk megtenni. Ezt a célt szolgálják a beszerezni kívánt berendezések: flotáló használatával a must ülepítési, tisztítási ideje csökken, a hűtésre használt energia nagymértékben csökkenthető. A palackozó gép és szivattyúk cseréje okán a karbantartási idő nagymértékben csökkenthető, az effektív munkavégzésre szánt idő növekszik. Az új, könnyűszerkezetes épület felhúzásával alkalmassá tesszük a szőlő feldolgozási technológiánkat mind a gépi, mind a kézi szüret esetére. Az így kialakított feldolgozó helységbe tudjuk telepíteni a szikkasztó kádjainkat, a préseinket. Továbbá beszerzésre kerülnek targoncák, energiahatékonyságot célzó napelemek, illetve a szennyvízkezelést is megoldjuk.
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.28.