A TORNAI CSALÁD

Történetünk

Tornai Endre, az alapító 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz.

Gazdálkodásunk alapja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiák alkalmazása. A Tornai Pincészet a – Somló meghatározó borászataként, több évtizedes tapasztalataira építve – kezdeményezője és támogatója a térség termelői együttműködésének. Ezzel is szeretnénk elősegíteni, hogy a somlói borok elismertsége itthon és külföldön is tovább növekedjék.

Tovább a

» BOROSPINCÉHEZ

continue tour

A Somló hegy

A borvidék

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól tűrték a szállítást. A különleges, vulkanikus terroir, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlait ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Tramini. Bővebben »

Borászat

Borospince

tornai wines

Pincészetünkben a borkészítés alapja a nagy szakértelemmel, gondosan előállított, kiváló minőségű alapanyag.

Ne a gondolatot, a megvalósítás eszközeit cseréljük. Az ennek jegyében fejlesztett pince a legújabb módszereket is képes alkalmazni. A reduktív technológiájú, irányított borkészítéshez – kíméletes feldolgozás után – saválló acéltartályokat használunk. A legjobb, válogatott alapanyagokat 12 órás, hűtött héjon áztatás után, a tradíciókat követve, 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 74 darab magyar ászok tölgyfahordó található. Saját palackozóüzemünk van, ahol a borvidék több termelőjének borát is töltjük

Tovább

>> BORKÓSTOLÁS

continue tour

Szőlőültetvényeink

A szőlőtermesztés művészete

A hegy külön érdekessége, hogy minden oldalán, az északin is termesztenek szőlőt. A Pincészet szőlőterületei az délkeleti oldaltól (Doba, Borszörcsök települések határában) egészen a nyugati oldalig (Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig) terjednek.

Bővebben »

Növényvédelmi munkálatok

A szőlőtermesztés művészete

Szerintünk a szakmájához értő szőlőtermesztő a legjobb borász. Munkája már az ültetvény telepítése előtt elkezdődik. A fajtán belül a klón kiválasztása, a talajhoz igazodó alany meghatározása 30-50 évre szóló döntés. E döntések és az első szüretig tartó többéves gondozás meghatározza, milyen állapotú és képességű növényt gondozhatunk majd úgy, hogy szép, értékes gyümölcsöt kapjunk.

Bővebben »

Szőlészet

A szőlőtermesztés művészete

Szőlőtermesztésünk filozófiája: csak egészséges, érett szőlőből készülhet kiváló minőségű bor. Ez határozza meg termesztéstechnológiánkat.

Bővebben »

Aktuális

Hírek & Események

Bemutatkozik új séfünk – szintet lép a Tornai konyha

Domokos Roland első rántottáját 7 éves korában csinálta, és azóta tudja, hogy a konyha fontos szereplő lesz életében. Volt kitől tanulnia: dédnagymamája a pápai Esterházy kastély egyik szakácsnője volt, és sokat mesélt neki arról is, amikor a háborúban a bekvártélyozó orosz katonákra főzött. Részletek

Szakács, konyhai kisegítő, felszolgáló állások

Állandó és időszakos munkatársakat keresünk azonnali felvétellel. Részletek

Márton-napi libavacsora újborokkal

4 fogás - 5 újbor - Somló múzeum és pincetúra - transzfer Részletek

 

 

 

Kedvezményezett neve: TORNAI PINCÉSZET Borászati, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása, VP3-4.2.2-16

A projekt címe, azonosító száma: Tornai Pincészet Kft. termékfejlesztése, 1811706606

A szerződött támogatás összege: 131 256 184 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
A borászati szektorban a minőségi borok piacán tapasztalható verseny rendkívül kiélezetté vált az utóbbi 5-6 évben. Ezért szükséges a már meglévő technológiát újítani annak szellemében, hogy miképpen tudnánk az előállítási költségeket csökkenteni. Ezt a jelenlegi folyamatok racionalizálásával és hatékonyabbá tételével tudjuk megtenni. Ezt a célt szolgálják a beszerezni kívánt berendezések: flotáló használatával a must ülepítési, tisztítási ideje csökken, a hűtésre használt energia nagymértékben csökkenthető. A palackozó gép és szivattyúk cseréje okán a karbantartási idő nagymértékben csökkenthető, az effektív munkavégzésre szánt idő növekszik. Az új, könnyűszerkezetes épület felhúzásával alkalmassá tesszük a szőlő feldolgozási technológiánkat mind a gépi, mind a kézi szüret esetére. Az így kialakított feldolgozó helységbe tudjuk telepíteni a szikkasztó kádjainkat, a préseinket. Továbbá beszerzésre kerülnek targoncák, energiahatékonyságot célzó napelemek, illetve a szennyvízkezelést is megoldjuk.
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.28.