A TORNAI CSALÁD

Történetünk

Tornai Endre, az alapító 1946-ban közel kétholdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a pincészet ültetvényeinek mérete több mint 60 hektár, és a mindennapi munkában már a harmadik generáció is részt vesz.

Gazdálkodásunk alapja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és feldolgozási technológiák alkalmazása. A Tornai Pincészet a – Somló meghatározó borászataként, több évtizedes tapasztalataira építve – kezdeményezője és támogatója a térség termelői együttműködésének. Ezzel is szeretnénk elősegíteni, hogy a somlói borok elismertsége itthon és külföldön is tovább növekedjék.

Tovább a

» BOROSPINCÉHEZ

continue tour

A Somló hegy

A borvidék

A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található, 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította a később szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor minősége, gazdag beltartalmi értékei mellett azért válhatott ismertté és elismertté a világban, mert azon ritka fehérborok közé tartozott, amelyek jól tűrték a szállítást. A különleges, vulkanikus terroir, az őshonos, helyi fajták és a legkorszerűbb borkészítési eljárások révén a somlait ma újra a legnagyobbak közé sorolják a világban. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták a Juhfark, Olaszrizling, Furmint, Hárslevelű és Tramini. Bővebben »

Borászat

Borospince

tornai wines

Pincészetünkben a borkészítés alapja a nagy szakértelemmel, gondosan előállított, kiváló minőségű alapanyag.

Ne a gondolatot, a megvalósítás eszközeit cseréljük. Az ennek jegyében fejlesztett pince a legújabb módszereket is képes alkalmazni. A reduktív technológiájú, irányított borkészítéshez – kíméletes feldolgozás után – saválló acéltartályokat használunk. A legjobb, válogatott alapanyagokat 12 órás, hűtött héjon áztatás után, a tradíciókat követve, 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 74 darab magyar ászok tölgyfahordó található. Saját palackozóüzemünk van, ahol a borvidék több termelőjének borát is töltjük

Tovább

>> BORKÓSTOLÁS

continue tour

Szőlőültetvényeink

A szőlőtermesztés művészete

A hegy külön érdekessége, hogy minden oldalán, az északin is termesztenek szőlőt. A Pincészet szőlőterületei az délkeleti oldaltól (Doba, Borszörcsök települések határában) egészen a nyugati oldalig (Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig) terjednek.

Bővebben »

Növényvédelmi munkálatok

A szőlőtermesztés művészete

A növényvédelmi munkálatok előrejelzésre alapozottan, integrált termesztés szabályai szerint zajlanak. A kémiai védelmen túl az agrotechnikai és a biológiai védekezésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Így a termesztés során nagy figyelmet kap a hajtásválogatás, törzstisztítás, hónaljhajtások eltávolítása, mely műveletekkel törekszünk az optimális levélfelület/gyümölcs arányt biztosítani, figyelembe véve a fürtzóna és a lombfal átpermetezhetőségét és átszellőzöttségét. Bővebben »

Szőlészet

A szőlőtermesztés művészete

A szőlőtermesztésünk filozófiája: csak egészséges érett szőlőből készülhet kiváló minőségű bor. E gondolatmenet határozza meg a termesztéstechnológiánkat. Bővebben »

Aktuális

Hírek & Események

SOMLÓ 3 AZ 1 BEN hétvége

A március 15-ei hosszúhétvégére is a Somló – Tornai Étterem – Tornai Borterasz hármast ajánljuk. A javasolt sorrend: üldögélés a teraszon egy pohár borral / frissítővel és tízóraival, aztán séta vagy biciklis kirándulás a Somlón és környékén, majd egy jó ebéd / vacsora az étteremben. A három programot egyben és külön-külön is érdemes kipróbálni! Részletek

Siker az Országos Gasztronómiai Bajnokságon

Fekete Norbert, a Tornai Pincészet éttermének séfje bronzérmes lett a tatai Farsang Kupa – Országos Gasztronómiai Bajnokságon. A rangos versenyt a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség 17. alkalommal rendezte meg a hétvégén szakács, cukrász, felszolgáló és pék szakmákban. Az esemény fontos része az olimpiai és vb-felkészülésnek, követelményrendszerét és bírálati módszereit is ennek megfelelően alakították ki. A korábbi indulók közül sokan komoly világversenyeken is dobogós helyezést értek el. Részletek

„Még sosem kóstoltam ennyire autentikus bort!" Wine Paris 2019

A világ legfontosabb bortermelő országa – bár mennyiségben nem az első – kétségtelenül Franciaország. Egy borszakmai rendezvény Párizsban mindig érdekes, főleg, ha két tekintélyes kiállítás egyesüléséből jön létre, és célközönsége, időzítése, tematikája és lebonyolítása is a lehető legjobb. A Wine Paris ilyen volt. Most februárban rendezték meg először, mi is ott lehettünk, hogy 10 másik borászattal együtt képviseljük Magyarországot. A rendezvény nem a nagyközönségnek, hanem a szakmának szólt, de a tanulságok és a tapasztalatok az érdeklődő borfogyasztó számára is nagyon érdekesek. És hogy a borászokon kívül miért érdekelhet bárkit, hogy mennyire sikeres a magyar bor a világban? Egyszerűen azért, mert ez a magyar bortermelés életben maradásának egyik feltétele. Részletek

 

 

 

Kedvezményezett neve: TORNAI PINCÉSZET Borászati, Kereskedelmi és Idegenforgalmi Kft.

Pályázati felhívás neve, kódszáma: Borászat termékfejlesztésének és erőforrás-hatékonyságának támogatása, VP3-4.2.2-16

A projekt címe, azonosító száma: Tornai Pincészet Kft. termékfejlesztése, 1811706606

A szerződött támogatás összege: 131 256 184 Ft

A támogatás mértéke (%-ban): 50 %

A projekt tartalmának rövid bemutatása:
A borászati szektorban a minőségi borok piacán tapasztalható verseny rendkívül kiélezetté vált az utóbbi 5-6 évben. Ezért szükséges a már meglévő technológiát újítani annak szellemében, hogy miképpen tudnánk az előállítási költségeket csökkenteni. Ezt a jelenlegi folyamatok racionalizálásával és hatékonyabbá tételével tudjuk megtenni. Ezt a célt szolgálják a beszerezni kívánt berendezések: flotáló használatával a must ülepítési, tisztítási ideje csökken, a hűtésre használt energia nagymértékben csökkenthető. A palackozó gép és szivattyúk cseréje okán a karbantartási idő nagymértékben csökkenthető, az effektív munkavégzésre szánt idő növekszik. Az új, könnyűszerkezetes épület felhúzásával alkalmassá tesszük a szőlő feldolgozási technológiánkat mind a gépi, mind a kézi szüret esetére. Az így kialakított feldolgozó helységbe tudjuk telepíteni a szikkasztó kádjainkat, a préseinket. Továbbá beszerzésre kerülnek targoncák, energiahatékonyságot célzó napelemek, illetve a szennyvízkezelést is megoldjuk.
 
A projekt tervezett befejezési dátuma: 2019.11.28.