A TORNAI CSALÁD

Történetünk

Tornai Endre az alapító egykoron alig egy holdas birtokon kezdte el a szőlőművelést és borkészítést. Napjainkra a birtok mérete 54 hektár termőterületre bővült és immáron a harmadik generáció is kiveszi részét a pince mindennapi munkájából.

Gazdálkodásunk ars poeticaja a hagyományok tiszteletben tartása mellett a legkorszerűbb szőlőtermesztési és -feldolgozási technológiák alklamazása. A Tornai Pincészet, mint a Somló hegy meghatározó borászata, több évtizedes tapasztalata alapján kezdeményezője, támogatója a térség termelői együttműködésének. Tesszük mindezt ezt azért, hogy a somlói borok úgy hazai, mint nemzetközi szinten megőrizzék évszázados értékeiket.

Tovább a

» BOROSPINCÉHEZ

continue tour

A Somló hegy

A borvidék

"A Somló Veszprém megyében, a Marcal-medence keleti szélén található 435 méter magas vulkáni tanúhegy. Neve abból az időből származik, amikor még somfa erdő borította az azóta szőlővel beültetett lankáit. A somlói bor hírneve egykor a tokajiéval vetekedett elsősorban annak köszönhetően, hogy a tüzes, savakban gazdag és testes somlói borok jól tűrték a szállítást. A somlói bort a hazai borfogyasztók körében töretlenül előkelő helyen tartják számon. A somlói bor kizárólag fehér szőlőből készül. A borvidéken legelterjedtebb fajták az Olaszrizling, Juhfark, Furmint, Hárslevelű és Tramini." Bővebben »

Borászat

Borospince

tornai wines

A pincészetünk borkészítésének alapja a nagy szakértelemmel, gondosan előállított kiváló minőségű alapanyag.

A pince a legújabb technológiai elvárásoknak megfelelően készült, a kíméletes feldolgozás után saválló acéltartályokat használunk a reduktív technológiájú irányított borkészítés során. 

A válogatott, legjobb alapanyagokat 12 órás héjon áztatás után a tradíciókat követve 500 literes tölgyfahordókban erjesztjük, majd 8-10 hónapig érleljük. A saválló acéltartályok kapacitása 9000 hl, ebből 4200 hl hűthető. Az ászoktérben 60 darab magyar ászok tölgyfa hordó található.

Tovább

>> BORKÓSTOLÁS

continue tour

Szőlőültetvényeink

A szőlőtermesztés művészete

"

Érdekessége a hegynek, hogy minden oldalán termesztik a szőlőt.

A Pincészet szőlőterületei megtalálhatóak az északkeleti oldaltól Doba, Borszörcsök települések határában egészen a nyugati oldalig Somlószőlős, Somlójenő közigazgatási területéig.

A Tornai Pincészet birtokszerkezete:

A Szent Márton dűlőben találhatjuk, az un. Diossy szőlőt ahol Juhfark fajtát termesztünk. Ez az északi oldalnak köszönhetően egy komoly sav tartalékot képez a meleg száraz nyarak idején. Talaja löszös, agyagos. Jó vízháztartású köves talaj, viszonylag könnyen művelhető.

Az egyik legértékesebb oldala a hegynek az Arany hegy dűlő, melyen többnyire Juhfark fajtát termesztünk. Talaja fentről lefelé haladva a serétes agyagos talaj keveredik a lazább homokos löszös talajjal. Déli lejtésű meleg terület ami a Juhfark szempontjából kedvező.

Az Apátsági dűlő a hegy déli oldalán található, ahová főleg Furmintot és Fiatal Hárslevelűt telepítettünk. Talaját tekintve a felső területek kötött, helyenként erősen köves, míg az alsó területeken löszös talaj található.

A Grófi dűlőben található az 5 ha- os Furmint, valamint az Öreg Hárslevelű. Nagyon jó fekvésű mindkét terület. Az Öreg Hárslevelű egy nedvesebb talajon van, amit a fajta nagyon kedvel, de ennek következtében a betegségek is előbb jelentkeznek.

Az Ilona dűlő egy fekete humuszban gazdag kőtörmelékes talajnak köszönheti a jelentőségét. Gyorsan melegszik és a köveknek köszönhetően meg is tartja a meleget. A hegy lábánál is jó minőségű szőlőt lehet előállítani. Jellemző szőlőfajtája: Olasz rizling.

A hegy lábánál elterülő szőlők a nagy mennyiséget valamint a könnyű borok készítésének alapanyagát szolgálja. Ezekkel a fajtákkal a hegyen nem lehetne előállítani ilyen illatban, zamatban gazdag borokat. A tramini ami korábban a meghatározó fajtája volt a hegynek már csak kizárólag a hegy lábánál termesztett szőlőkből képes harmonikus bort adni.Itt található fajták még a Szürkebarát, Zeusz, Zenit és a Pinot Blanc.

A Százforduló dűlőben termesztünk illatos fajtákat: Tramini, Irsai Olivér, Sauvignon Blanc.

A betakarítás időpontja elsősorban a szőlő érettségi állapotától, beltartalmi értékeitől függ. Kizárólag kézi szüretet alkalmazzuk. A leszüretelt szőlő 1 órán belül beérkezik a feldolgozóba és és megkezdődik annak feldolgozása.

" Bővebben »

Növényvédelmi munkálatok

A szőlőtermesztés művészete

"A növényvédelmi munkálatok előrejelzésre alapozottan, integrált termesztés szabályai szerint zajlanak. A kémiai védelmen túl az agrotechnikai és a biológiai védekezésre is nagy hangsúlyt fektetünk. Így a termesztés során nagy figyelmet kap a hajtásválogatás, törzstisztítás, hónaljhajtások eltávolítása, mely műveletekkel törekszünk az optimális levélfelület/gyümölcs arányt biztosítani, figyelembe véve a fürtzóna és a lombfal átpermetezhetőségét és átszellőzöttségét. " Bővebben »

Szőlészet

A szőlőtermesztés művészete

"A szőlőtermesztésünk filozófiája: csak egészséges érett szőlőből készülhet kiváló minőségű bor. E gondolatmenet határozza meg a termesztéstechnológiánkat." Bővebben »

Aktuális

Hírek & Események

Tornai Zenit Finnországban

Jó hír: 2017-es Friss Zenit borunk megnyerte a finn alkoholmonopólium vállalat, az Alko vulkanikus boroknak meghirdetett tenderét. A 27 boros mezőnyben olyan nagyhírű borvidékeket előztünk meg, mint az Etna, Columbia Valley, Washington Valley és Tokaj. Részletek

A legjobb Juhfark Magyarországon: Tornai Aranyhegy 2016

Megjelent a Winelovers 100 – a 100 legjobb magyar bor című magazin, és a címlapját a mi egyik büszkeségünk, egy Tornai Top Selection Aranyhegy Juhfark díszíti. Mert benne vagyunk a 2018-as Top 100-ban, méghozzá úgy, hogy a miénk a legjobb Juhfark Magyarországon. Részletek

Magyar borokkal Belgiumban

Nemrég Belgiumban jártunk, partnerünk, a Global Wineries meghívására. A cég a leghíresebb termelő országokból importál borokat, ezeket mutatták be a közönségnek és a szakmának. A mi Prémium Juhfarkunkat itt is nagyon szerették! Részletek