Vulkánok harca

A száraz furmint az utóbbi években Tokaj révén vált egyre kedveltebbé, de figyelemreméltó borok születnek ebből a fajtából a Balatonnál is, és a Somló is hagyományos furminttermő vidék – kiemelkedő minőséggel. A fajta karrierje meredeken szárnyal, sokan a magyar bor legnagyobb ígéretének és igazi kitörési lehetőségének látják. Egymást érik a furmint kóstolók és rendezvények egész februárban, sok termelő egyre többet épít rá. Mások szerint inkább házasítási alapként értékes, mert jól illeszkedik és nagyon jó a savszerkezete. Olyat is hallottunk már egy nagy borvidéki kóstolón, hogy az a legjobb furmint bor, amelyben olaszrizling is van.

Mi nem szeretnénk eldönteni, kinek van igaza, furmintjainkkal ugyanis mindkét pártnak van mondanivalónk, mögötte ezzel a varázsszóval: Somló. Hegyünknek köszönhetően mi olyan tétellel nevezünk, amely fajtabor és közben mégis házasítás: nálunk a furmint partnere ugyanis a terroir, amely valóban egyedülállóvá teszi. Amit a 2015-ös Tornai Prémium Furminttal bizonyítunk. Szóval készen állunk a küzdelemre, és várunk minden érdeklődőt, hogy személyesen is megbizonyosodjanak arról, hol születnek a legszebb furmintok Magyarországon. További részletek és résztvevők itt.


 

A borról:
Érett alapanyagból, kíméletes feldolgozás után került a pincébe. Egyik fele nyolc hónapon át 500 literes fahordóban, a másik fele tartályban erjedt és érett. Ennek a párosításnak elegáns, egyensúlyos bor lett az eredménye, mely kifinomult, ugyanakkor összetett. A gazdag körtés, őszibarackos ízvilággal ásványos beltartalom vegyül, ami jól mutatja a Somló erejét. Komoly, élénk savú, palackban még sokáig érlelhető bor. A Nagy-Somlói Borvidéki Borversenyen 2017-ben aranyérmes, az Országos Borversenyen ezüstérmes lett.