Visszatekintő – ilyen volt 2019 a Tornai Pincészetben

Az év híre a londoni International Wine Challenge-en, a világ legalaposabban bírált és legbefolyásosabb borversenyén elért újabb sikerünk. Ezen a versenyen a szubjektivitás és a tévedés lehetősége teljesen kizárt, ugyanis csak az a bor kaphat érmet, amelyet három, egymástól független, nemzetközi szaktekintélyekből álló, 10 tagú zsűri egyhangúan érdemesnek talál erre. Nekünk két tételünk is (a 2017-es Grófi Hárslevelű és a 2017-es Grófi Juhfark) a nemzetközi gyakorlatban ritka magas pontszámmal, 95 ponttal lett aranyérmes. A versenynek azonban az érmek odaítélésével még nincs vége. Az aranyérmes borokat ugyanis újrakóstolják, és közülük kategóriánként kiválasztják a legjobbat, amely Trófea díjat kap. Idén a 2017-es Grófi Hárslevelű kapta ezt a legmagasabb elismerést. Az elmúlt 5 évben ezzel már négyszer kaptunk Trófea díjat, ami Magyarországon egyedülálló, és a világban is különösen ritka sikersorozat. Részletek itt.

Innen jött az ötlet, hogy ezekkel a „legjobbak közt is a legjobb” borainkkal, és más, díjnyertes tételeinkkel országos roadshowra induljunk, hogy több helyen is bemutassuk őket a közönségnek. Jártunk Budapesten, Debrecenben, Szegeden, Győrben, Székesfehérváron és Veszprémben, egyöntetű közönség- és szakmai sikert aratva, és új, lelkes híveket szerezve a Somlónak. Részletek itt.

Hiszen a Somló adja világszínvonalú boraink alapját. Az itteni talaj- és klimatikus viszonyok a helyi, őshonos szőlőfajtákkal – mint a Juhfark, a Hárslevelű vagy az Olaszrizling – olyan egyedülálló ízvilágot produkálnak, amely sehol máshol nem érhető el a világon. A Somló apró borvidék, és a korlátozott mennyiség még értékesebbé és keresettebbé teszi borainkat. Részletek itt.

A Trófea díj mellett sok más, jelentős elismerést is kaptunk 2019-ben. Legsikeresebb fajtánk a Juhfark (Aranyhegy 2015, Aranyhegy 2016, Grófi 2017, Prémium 2016) összesen 8 elismeréssel. A 2018-as Zenit önmagában 7, a 2018-as Grófi Hárslevelű pedig 5 érmet kapott, és a Zenitet emellett az MTA borának is megválasztották. És – sok más hazai és külföldi bemutatkozás mellett – nagyon jól szerepeltünk a borvilág központjában, Franciaországban rendezett kiállításon, a Wine Paris-on. A 2016-os Aranyhegy Juhfark különösen sikeres volt: belga, francia, holland, olasz és amerikai szakemberek is elismeréssel szóltak róla. Az amerikai kereskedő, Bradley Alan egyenesen azt mondta: „Még sosem kóstoltam ennyire autentikus bort!" Részletek itt és itt. Nem csak a borversenyekről kaptunk pozitív visszajelzéseket, hanem ami még fontosabb, a vevőinktől is: 2019-ben jóval több Tornai bort vásároltak, mint az előző évben. Köszönjük.

2019-ben a vendéglátásban is újabb szintet léptünk. Az esküvők, borkóstolók és borvacsorák mellett a nyári hétvégéken a la carte étlappal nyitva tartott éttermünk – ezt szeretnénk idén még jobban kiterjeszteni. És már a vinotékában is kapható ennivaló: a borok mellé tapas-szal és többféle paninivel szolgálunk. Egyszerűen borkorcsolyának nevezzük, de könnyű ebédnek vagy uzsonnának is tökéletesen megfelel. Részletek itt.

Tavasztól pedig egy új, különlegesen kedvező árú csomagot is kínálunk azoknak, akiket a bor és a jó ételek mellett a Somló különleges természeti és épített látnivalói is érdeklik. A „Somló 3 az 1-ben” reggelit vagy egy üveg bort, biciklihasználatot és részletes túratérképet, valamint háromfogásos ebédet vagy vacsorát tartalmaz, személyenként mindössze 6500 forintért. Ez az ajánlat idén is elérhető lesz, jó szívvel ajánljuk. Részletek itt. És az állandó kínálat mellett természetesen 2019-ben is rendeztünk külön programokat: volt Farsang, Valentin-nap, Tavaszköszöntő Hétvége, Torkos Csütörtök, Családi Húsvét, Éjszakai Pincetúra, Somlói Juhfark Ünnep, Márton nap, és Adventi hétvégék.

A programok közül kiemelkedik a Somlói Juhfark Ünnep, amelyet hegy meghatározó borászatainak közreműködésével már negyedszerre rendeztünk meg. A sétálókostoló a Juhfark fajta reprezentatív bemutatója: a vendégeknek személyesen a borászok kínálják az elmúlt évek legjobb, különböző stílusú Juhfarkjait, most 16 borászat összesen 25 borát. Ez az esemény azért különösen fontos, mert a Juhfark a Somló speciális fajtája. Ez tudja a legszebben megmutatni a Somló legnagyobb erősségét, a különleges ásványosságot, és fordítva: a fajta jellemzőit a Somló emeli ki legtökéletesebben. A 2019-es Juhfarkünnep látogatórekordot is hozott, ennyien még sosem váltottak jegyet a rendezvényre. Részletek itt.

Természetesen tavaly is átadtuk a Somlóért – Tornai Endre Emlékdíjakat, ezúttal is a hagyományos, most 18. alkalommal megrendezett András napi Bormestertalálkozón, a szakma és a tudomány éves összejövetelén. A díjakat a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrenddel közösen minden évben két kategóriában ítéljük oda. Olyan személyek kapják, akik tevékenységükkel meghatározó módon fejlesztik a Somlót és térségét illetve a Somló borászatát. A 2019-es díjazottak: Cartwright Éva és Kolonics Károly. Részletek itt.

És az összefoglaló csattanója: a boraink minősége szempontjából meghatározó jelentőségű fejlesztés. Az agrárminiszter részvételével és méltatásával felavattuk új feldolgozóüzemünket, amely az elképzeléstől a megvalósításig teljesen saját innováció alapján, korszerű technikai megoldások egyedülálló kombinációjával biztosítja, hogy a leszüretelt alapanyag minden értékes összetevőjét megőrizhessük borainkban. Ezt egyrészt a megfelelő hűtéssel, másrészt a kíméletes, a gravitációra épülő feldolgozási módszerekkel érjük el.  Részletek itt. Hamarosan meg is kóstolhatják első 2019-es borainkat, reméljük, tökéletesen meggyőzőek lesznek. Idén is szeretettel várjuk Önöket a csodálatos Somlón.