Új üzemünk: vertikális szőlőfeldolgozó – horizontális eszközökkel

Az új feldolgozó felépítésével két nagy lépést is tettünk boraink kiemelkedő minőségének biztosításáért. Egyrészt azzal, hogy az üzemben nem kell szivattyút használnunk, másrészt azzal, hogy az egész folyamat hűtve zajlik. A kíméletesen feldolgozott szőlő jobb minőségű bort ad, a bogyókat nyúzó szivattyú kiiktatásával ugyanis garantáltan nem indulnak el másodlagos (ecetes) erjedések, így a bornak tisztábbak lesznek a savai. A hűtés pedig azért fontos, mert a leszüretelt szőlőnek alacsony hőmérsékleten jobban megmaradnak a fontos zamatai, amelyeket így a borban is megőrizhetünk. Márpedig az időjárás egyre melegebb, és a szüret is korábbra, akár nyárias hőmérsékletű napokra tolódik.  A 30 fokban szüretelt, napsütötte fürt 40 fokos is lehet, ami drámaian távol van az ideálistól.

A részletek:
A szivattyúzás kiváltására a világban elterjedt módszer az ún. vertikális feldolgozás, ahol a térben nem egymás mellé, hanem egymás alá kerülnek a folyamat lépései, így az alapanyag a gravitáció révén (tehát szivattyú használata nélkül) jut el a megfelelő helyre. Ehhez hatalmas tornyokat kell építeni, amit mi eleve kizártunk, hiszen tönkretennék a somlói tájat. Olyan megoldást kellett találnunk, amellyel a kívánatos eredményt érjük el, de úgy, hogy beleférünk egy normál magasságú épületbe. Vagyis horizontális feldolgozást végezhetünk – vertikális eszközökkel. Ráadásul eközben a hűtést is meg akartuk oldani. Ehhez alaposan szétnéztünk a világban, és létező megoldások továbbfejlesztésével megterveztük és megvalósítottuk a számunkra ideális üzemet.

A rendszer kulcsa a 6 db 40 hl-es, hűthető, mozgatható áztatótartály. Az első lépés az, hogy targoncával az előhűtött tartályt odavisszük a szállítójárműhöz, ami behozta a szőlőt. A jármű felemeli a rakományát, és mint egy pohárból, átönti a szőlőt a tartályba, amit ezután a targonca visszavisz a helyére, a dokkolóhoz. A dokkoló- kezelőjárdánál gyorscsatlakozóval csatlakoztatható a hűtés, a hűtés-vezérlés és a mustlevezető. A tartály a járdáról könnyen kezelhető, így keverni is tudjuk a cefrét a hűtveáztatás ideje alatt. És a tartály dupla fenekű, a felső – perforált – fenéklemez felfogja a bogyókat, a must viszont átfolyik rajta, mint egy szűrőn, és az alsó részébe kerül, ahonnan gravitációsan egy vezetéken át a pincébe kerül. A színmust leengedése után, amikor a szőlő magától már nem ereszt több levet, a targonca ismét megemeli a tartályt, a préshez viszi, megbillenti, és a szőlőszemeket beleönti a présbe. (Egyébként ilyen fordítóíves targoncákat használnak az öntödékben is.)

A préselés során keletkező mustot ülepítő tartályba tesszük, lehűtjük 8 fokra egy éjszakára, majd követi a színmustot, vagyis leengedjük a pincébe – ahol így a lehető legjobb minőségű alapanyaggal kezdhetünk neki a bor elkészítésének. A 6 tartállyal egyébként egy nap 380 mázsa, vagyis 5 hektárnyi szőlőt tudunk feldolgozni, így szolgáltatásként kínáljuk a rendszert más somlói borászatok számára is.

Különösen fontosnak tartjuk, hogy a kapcsolódó beruházások révén a fejlesztést maximálisan környezetbarát módon oldottuk meg. Az energiaigényt napelemekkel biztosítjuk, és szennyvíztisztító is épült, így nem viszünk ki a területről szennyezett vizet, hanem a vizet csak használatra vesszük kölcsön, és megtisztítva visszajuttatjuk a Somló vízháztartásába.

Ez is érdekelheti:

Fantasztikus siker: újabb Trófea díj Londonból
Adventi borvacsora
4. Somlói Juhfark Ünnep
„Még sosem kóstoltam ennyire autentikus bort!" Wine Paris 2019