Somlói furmint az origó!

Egy fajta (és egy borvidék) boldogulása, sikere a hazai és a nemzetközi piacon az adottságai mellett alapvetően azon múlik, hogy mennyire tud egységes képet kialakítani magáról a fogyasztók körében. Lehet bármilyen jó egy pince egy adott bora egy adott fajtából – ez önmagában kevés. Ha ugyanis a vásárló nagyon eltérő karakterű és stílusú tételekkel találkozik egy fajtából egy kategórián belül, akkor nehezen fog újra és újra bizalmat szavazni neki. De ha – a minőség mellett – kiegyensúlyozott és kiszámítható a kínálat, akkor újra és újra választani fogja. Ez persze nem kell hogy uniformizálódást jelentsen, mindenki örül a hegyek, sőt a dűlők közti felismerhető különbségeknek, ha ezek mögött ott van valami állandó és beazonosítható, amit megkap. Amit Fiáth Attila, az egyik legismertebb és legtapasztaltabb hazai borszakértő origónak nevezett el. Az origó az, amit várunk egy bortól a fajta és a termőhely alapján.

De ki mondja meg, hogy mi egy fajta origója? A legrelevánsabb az, ha maguk a termelők tudnak megállapodni benne, például úgy, hogy egy vakkóstolón minél többen mondják az általuk termelt borok valamelyikére, hogy igen, ez az origó, ilyennek kell lennie – mondjuk – egy balatoni rizlingnek. Ezért találta ki Fiáth Attila az origó kóstolók rendszerét, és borászok, termelői összefogások meghívására egyre több helyen bukkan fel az országban, hogy megállapítsák egy-egy fajta origóját.

Egy origó kóstoló – mint legutóbb a Furmint Február Debrecen egyik eseménye, a Vulkánok Harca – lehet játékos és szórakoztató is, de mindenképen tanulságos. Ez alkalommal Attila a három jelentős furminttermő vidék, Tokaj, a Balaton-felvidék és a Somló 4-4 furmintját hívta meg, hogy értő, de nem szakmai közönség mondjon róluk véleményt. Tehát 3 borvidék 12 bora várta a debreceni borkedvelőket, hogy megállapítsák, közülük melyik nyújtja azt, ami egy jó furminttól elvárható. 40 borértő kóstolt vakon, akiknek az izgalom fokozásáért most az is feladatuk volt, hogy megmondják, melyik tétel melyik borvidékről érkezett. Ez utóbbit szinte tökéletesen teljesítették, a többség 10 borról meg tudta mondani származási helyét. – és a somlóiakat ítélték legkarakteresebbnek. Még jobb hír a Somlónak, hogy a Kreinbacher Birtok tételét választották meg origónak, és a Tornai Prémium Furmint is közel került az origóhoz a szavazataik alapján.

És ami még tanulságosabb: Fiáth Atillánál a négyből három somlói pince furmintja is origó értékelést kapott, köztük a miénk is. Azt mondja, neki ezeknek a boroknak szikársága, elegáns ásványossága volt a legmeggyőzőbb, és számára egyértelmű, hogy a somlói tételek stílusa illik legjobban a furminthoz: nemzetközi és előremutató, fineszes és elegáns, és természetesen egységes, ingadozásmentes. Hozzátette, hogy a furmint dűlős borként bizonyos dűlőkön, avatott kezekben kifejezetten különleges élményt tud adni, amihez mi nem is fűznénk mást hozzá: tessék minél több somlói furmintot fogyasztani.

 

A Vulkánok Harcán résztvevő pincészetek:


Észak-Balatoni Borvidék

1. Jásdi Pince (Csopak)
2. Laposa Borbirtok (Badacsonytomaj)
3. Pállfy Pince (Köveskál)
4. Szent Donát Birtok (Csopak)

Somlói Borvidék

1. Györgykovács Pincészet (Somló)
2. Kreinbacher Birtok (Somlóvásárhely)
3. Somlói Apátsági Pince (Somlóvásárhely)
4. Tornai Pince (Somlójenő)

Tokaji Borvidék

1. Áts Pince (Tarcal)
2. Barta Pince (Mád)
3. Carpinus Borászat (Bodrogkisfalud)
4. Szepsy Pincészet (Mád)