Somlói címlapsztori a VinCE magazinban

„Klasszikus, legendás, nem könnyen érthető, de maradandó élményt adó, sokrétegű fehérborok születnek a Somlón. Bár arról eltérnek a vélemények, pontosan minek tulajdonítható sajátos karakterük, egy biztos: egyediségük vitathatatlan.” Így indul az írás, és ezzel persze mi is egyetértünk, azzal a kis kiegészítéssel, hogy bőven van már könnyen érthető bor is a hegyen. És ez nagyon fontos: régi célunk – sok más somlói bortermelővel együtt – hogy megmutassuk, a Somló kitűnő borokat ad a könnyedebb, jól fogyasztható kategóriában is.

Ami egyébként az összefoglalónak is a legfontosabb megállapítása. Miután megtudhatjuk, hogy a komoly potenciállal rendelkező, nagy fehérborokban Somló régóta Tokaj egyik legerősebb vetélytársa, az is kiderül, hogy két fő stílus jellemző ma borvidékünkre. Az egyik a „hagyományos”, míg a másik próbál elszakadni „a mélyen gyökerező oxidatív tradíciótól”. Ahogy Horkay András fogalmaz: a világ „a könnyebben fogyasztható borok irányába megy, éppen ezért nagyon pozitív a Somlón látni, hogy tudnak és akarnak olyan bort készíteni, amely attól, hogy gyümölcsös, könnyebben iható, változatlanul képes megmutatni a Somlóban rejlő egyedi, ásványos terroirt, mégpedig úgy, hogy közben végig felismerhető marad maga a szőlőfajta is.

A cikk szól az egyedi, vulkanikus talajról és legfontosabb szőlőfajtáinkról is: a Somlóban a talajok sokfélesége a legizgalmasabb, ettől nagyon karakteres, félreismerhetetlen az itteni bor, legfontosabb fajtánkat, a Juhfarkot pedig önálló kategóriaként értékeli, amellyel a legjobban lehet kifejezni az igazi somlói karaktert. És ha már kóstoló, korrekt bírálattal bemutatja a kóstolt tételeket is, ezek között a mi 2015-ös Top Selection Aranyhegy Juhfarkunkat, amely a második legmagasabb pontszámot érte el. UPDATE: Ezt a bort novemerben felfette itallapjára Budapest egyik legjobb étterme is.

Sok más érdekesség is cikkben olvasható, például részletes beszámoló az idei Somlói Juhfark Ünnepről, míg végül eljutunk a számunkra különösen kedves tanulságig: a borvidék jövője az egyedi szőlőfajtákban (juhfark, furmint, hárslevelű), a hegy adta utánozhatatlan karakterben és a minőségi borkészítésben rejlik. Rajta vagyunk, győződjenek meg róla önök is!