Somlóért – Tornai Endre emlékdíj 2018

A díjat a Tornai Pincészet a Somlókörnyéki Önkormányzatok Szövetségével és a Somlói Borrend Egyesülettel közösen hozta létre 2016-ban. A Somlóért Díj minden év novemberének végén, a hagyományos András-napi Bormester Találkozón adjuk át két olyan személyiségnek, akik munkájukkal, teljesítményükkel és személyes példamutatásukkal eredményesen járultak hozzá a térség fejlődéséhez, értékeinek megőrzéséhez, a Somló borászatának fejlődéséhez, borainak elismertségéhez, az emberi kapcsolatok erősítéséhez, a közösségi tudás gazdagításához.

Az idei díjazottak:

Dr. Janky Ferenc nyugalmazott egyetemi docens

47 éve oktatja a jövő borászait. 1971 óta nincs olyan Villányi úton végzett hallgató, akinek életét, szakmai előmenetelét ne segítette volna. Kapcsolata soha nem szakad meg a hallgatóival az egyetemi évek végeztével. Nincs olyan borvidéke az országnak, ahol ne fordult volna meg szakmai rendezvényen mint előadó, tanácsadó, vagy mint borversenyek zsűri elnöke. Nincs olyan bortermelő Magyarországon, aki ne hallotta volna a nevét, ne olvasott volna tőle szakcikket, könyvet, dolgozatot. Szakmai elkötelezettsége, közvetlensége, segítőkészsége és finom humora szinte valamennyi borász barátjává tette.

1965-ben végez borászati technikusként, kiváló minősítéssel, majd 1970-ben szerez diplomát a Kertészeti Egyetem borász szakán. 1971-től dolgozik egyetemi oktatóként a Borászati tanszéken tanársegédként, adjunktusként, majd docensként. Szakterülete a borászati technológiák, borászati gépek és a szőlőtermesztés. közelebbről a szőlőfeldolgozás és erjesztéstechnológia a fehérbor készítésben, a borstabilizálások, a gyöngyöző bor és pezsgőgyártás. A kémiai tudományok területén tudományos (Ph.D) minősítéssel rendelkezik.
1985-től 1987-ig KGST szakértő a „Hulladékmentes szőlőfeldolgozás” témakörben. Nyolc éven át vesz részt az Országos Borszakértő Bizottság munkájában a forgalomba kerülő borok minőségének ellenőrzésével. Tagja a Magyar Bor Akadémiának. 1998-tól a Magyar Borkönyv Technológiai Bizottságának vezetője.

Szakmai tevékenységének elismeréseként 2002-ben megkapja a Szent István Egyetem Babérkoszorú Arany fokozatát, 2007-ben Miniszteri Elismerő Oklevelet, 2010-ben Pedagógus Szolgálati Emlékérmet, 2017-ben az Életfa Emlékplakett Bronz Fokozatát veheti át.
65 éves korában, 2013-ban nyugdíjba vonul, azóta külső óraadóként borászati technológiát és borászati szakgéptant tanít az egyetem Borászati Tanszékén. Emellett saját vállalkozásában, az 1993 óta működő BOR-LABOR Bt-ben dolgozik. A cég kisebb termelőknek végez borvizsgálatot, és nagyobb cégeknek döntés előkészítő technológiai tanulmányokat készít.

Régóta és sok szálon kötődik a Somlóhoz. Tanácsadóként és előadóként is segítette a borvidéket, 2000-től három éven át a Tornai Pincészet szaktanácsadója volt, és ő a kezdeményezője az András-napi Bormester Találkozónak, amely már közel 2 évtizede biztosít fórumot a tudomány, a szakpolitika és a termelők eszmecseréjéhez. 

 

Dr. Májer János egyetemi tanár, intézetigazgató

1983-ban szerzett okleveles kertészmérnöki diplomát a budapesti Kertészeti és Élelmiszeripari Egyetem Termesztési Karának Kertészeti Szakán. 1986-ban a Kertészeti Egyetemen okleveles talajerő-gazdálkodási szakmérnöki, 1995-ben a Pannon Egyetemen okleveles vállalkozásszervezői szakmérnöki, illetve okleveles mérlegképes könyvelői képesítést szerzett. A növénytermesztési és kertészeti tudományok területén tudományos (PhD) minősítéssel rendelkezik.

Szakterülete a szőlészet és a borászat. 1983 és 1987 között az Eger-Mátravidéki Borgazdasági Kombinát Kutatási és Termelési Rendszerközpontjának, illetve a Badacsonyi Állami Gazdaság Kutatóállomásának tudományos segédmunkatársa. 1987-1995 között a tapolcai Szent György-hegy Mezőgazdasági Szövetkezet szőlészeti-borászati ágazatvezetője. 1995 óta vezeti a badacsonyi Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetet, mai megnevezéssel a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet intézetigazgatója.

Kutatási tevékenysége elsősorban a szőlő fajtaérték-kutatás, a szőlő talajerő-gazdálkodás és a környezetbarát szőlőtermesztési módszerek fejlesztése. Szakmai tevékenységét a minisztérium 2001-ben Miniszteri Dicsérő Oklevéllel ismerte el. Szőlészeti kutatási munkájáért 2005-ben Dicenty Dezső emlékplakettet kapott. 2006-ban a „Badacsonytomaj Település-fejlesztéséért és Településrendezésért” kitüntetést vehette át és 2011-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét is megkapta.

Óraadóként, opponensként, bizottsági tagként rendszeresen részt vesz az agrárképzéshez kapcsolódó PhD programokban, publikációinak száma megközelíti a 200-at. A Szent István Egyetem címzetes egyetemi tanára, a Corvinus Egyetem és a Pannon Egyetem címzetes egyetemi docense. Aktív szakmai-közéleti tevékenységet végez: az Országos Fajtaminősítő Bizottság, a Bor Eredetvédelmi Tanács és a Vinum Vulcanum Borlovagrend Nagytanácsának tagja, Kancellár, valamint tagja a Magyar Bor Akadémiának.

A következő, Somlóhoz kapcsolódó kutatási programok szakmai vezetője és résztvevője: „Juhfark szőlőfajtából készült borok egyediségének, minőségének, növelése, új innovatív termék kifejlesztése”, „Integrált szőlőtermesztés fejlesztése a szőlőhegyek felső régiójában”  „Monitoring jellegű kutatási program a „vörösiszap” katasztrófa Somlói borvidékre gyakorolt esetleges hatásainak tisztázására”. Jelentős szerepe volt a somlói Juhfark törzsültetvény létrehozásában.