Somló – az ötmillió éves csoda

A Somló 435 méter magas bazalthegy. Víz alatti vulkáni kitörés hozta létre 5 millió évvel ezelőtt, amikor a mai Magyarország egész területét még az ún. Pannon tenger borította. Az évmilliók során sokat változott a táj, amíg a ma ismert hegy kialakult, sajátos természeti értékeivel, pannonhomokkal és lösszel kevert bazalt, bazalttufa-törmelék talajával.

Ez a talaj játssza a főszerepet abban, hogy a Somlón a bortermelésnek legalább 2000 éves hagyománya van. Bazaltból is többféle található itt, a szőlőtermelés szempontjából a lukacsos szerkezetű szürkehólyagos, a vöröshólyagos és a kukoricaköves bazalt érdekes különösen. Ez utóbbit mintha kifejezetten a szőlő számára alkotta volna meg a természet. A laza szerkezetű, szemcsés kőzetbe mélyen be tud hatolni a szőlő gyökérzete, a rajta lévő mikroorganizmusokon keresztül pedig képes arra, hogy az ásványi elemeket magába szívja. Az eredmény: egyedülálló ízvilágú, különösen gazdag beltartalmú, ásványos bor, amely évszázadokon át Európa egyik legkedveltebbje volt, és az elmúlt két évtized tudatos erőfeszítéseinek köszönhetően újra a világ élvonalába tartozik. (A somlói borok növekvő népszerűségéről a világban itt, a Somló keletkezéséről és talajáról itt olvashat bővebben.)

A Somló nemcsak borairól híres. Magyarországon nem található még egy olyan szőlőhegy, amely ennyire karakteresen megőrizte évszázados hagyományait, ahol ennyire magával ragadja az embert a szépen művelt, gondozott szőlők látványa, az érintetlen természeti környezet és a gazdag kulturális-építészeti örökség. A Somló külön érdekessége, hogy egyedülálló módon az északi oldalán is termelnek szőlőt. A hegy a borok kóstolása mellett többnapos itt-tartózkodásra kínál látnivalót, de minimum egy egésznapos túrát megérdemel. Kevesen ismerik, nem tartozik a legkedveltebb hazai turisztikai célpontok közé, de aki eljön és megtapasztalja, hogy milyen, az életre szóló élményekkel gazdagodik, és szinte biztosan visszatér. A hegy felfedezéséhez összeállítottunk egy praktikus túratérképet, amely a természeti és épített látványosságok mellett a legfontosabb borászatokat is bemutatja, részletes útvonal-kalauzzal. A túrához kerékpárt is bérelhetnek a Tornai Pincészetnél. (Részletek itt.) A térkép egész héten nyitva tartó vinotékánkban ingyenesen beszerezhető. (Elérhetőségek itt.)

Visszatérve a hegy legfontosabb nevezetességére, a borra: a számos legenda mellett (mint hogy például a nászéjszakán somlait kell inni, ha az ifjú pár fiúutódot szeretne), bizonyítottan kitűnő éllattani hatásai is vannak.  A vulkáni kőzetből a szőlő ugyanis olyan ásványi anyagokat is felszív, amelyek különösen hasznosak az emberi szervezet számára. Ezért a somlói borokat évszázadokon át patikákban is árusították, rendkívül magas magnézium és vastartalma miatt kifejezetten hatásos emésztési és gyomorpanaszok orvoslására.

A különleges ásványosság a somlói bor élvezeti értékét is meghatározza. Az igényes borfogyasztó az egész világon a limitált, egyedi, megismételhetetlen bort keresi, és a somlói ilyen: különleges és sehol máshol nem reprodukálható. Ebben a vulkanikus talaj mellett a Somló klímája és az őshonos fajták (a Furmint, a Hárslevelű, a Tramini, az Olaszrizling és a Juhfark) játsszák a főszerepet. Ezek a fajták ugyanis különleges harmóniát hoznak létre a vulkanikus terroirral. Az sem mindegy, melyik fajtát hol termelik. Mindegyiknek megvan ugyanis az optimális helye, amit évszázados tapasztalatok támasztanak alá, és a különleges dűlőszelektált borok bizonyítanak. Ezekről itt tudhat meg többet.

A Juhfark pedig kifejezetten a Somló fajtája, sehol máshol nem készül ebből a szőlőből ilyen különleges bor. A hegy különlegességét a Juhfark tudja legszebben megmutatni, és fordítva: a Juhfarkra legjellemzőbb fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Ezért hozták létre a somlói termelők a Somlói Juhfark Ünnep nevű nagyszabású sétálókóstolót, a fajta reprezentatív bemutatóját, amit évek óta minden ősszel megrendeznek. Az eseményről itt olvashat bővebben.

A hegy egyik kiemelkedő termelője a Tornai Pincészet. Tornai Endre egy holddal kezdte 1946-ban, ma 70 hektáros a birtok, boraink ott vannak több európai és amerikai Michelin-csillagos étteremben, és minden évben elhoznak pár aranyérmet a nagy világversenyekről. A londoni International Wine Challenge, a világ legalaposabban bírált borversenyének legmagasabb elismerését, a Trófea-díját 2015 óta négy alkalommal is megkaptuk, ilyen sorozattal egyetlen más magyar borászat sem büszkélkedhet. Részletek a díjakról itt, a pincészet történetéről itt olvashat bővebben. Ha pedig többet szeretne megtudni borainkról, itt tájékozódhat, és itt tudja megvásárolni őket online.

És végül: ha személyesen is felkeresné a Somlót, szívesen látjuk egy kötetlen vagy szervezett kóstolóra, borvacsorára, egy jó hétvégi ebédre vagy akár túrázásra. Reméljük, hamarosan találkozunk!