Siker az Országos Gasztronómiai Bajnokságon

A verseny színvonalát jól jelzi a 14 oldalas versenykiírás, amelynek ismertetésétől eltekintünk, de annyit azért elmondunk, hogy szakács kategóriában a feladat 4 különböző hideg finger food (vendégváró falatka) és egy ötfogásos ínyenc menü elkészítése volt. Meghatározták az elkészítés módját, a darabszámot, a súlyt és a tálalás módját is. A zsűri tagjai folyamatosan figyelték a versenyzők munkáját, az eszközök használatát, és azt, hogy az alkotás folyamata mennyire felel meg a versenyző által tervezettnek. Az értékelést segítendő videó is készült a munkáról.

Norbi ötfogásos menüje: borskéreggel sült fácán terrine sokmagvas roppanóssal, sáfrányos hollandi mártással. A négyből a szívéhez legközelebb álló finger food pedig: gőzölt lazac marinált angol zellersalátával, tejszínes újhagymával, spagettibe töltve. Leírva is ínycsiklandó.

Természetesen az értékelés is a lehető legkomplexebb volt, számított a tervezés, a kivitelezés, a megjelenítés, az összhang és a késztermék eladhatósága is. Szempont volt még a megjelenés, az íz- és színharmónia, a korszerű táplálkozásnak való megfelelés, a természetesség, a technológiai szakszerűség, az elrendezés és a kezelhetőség.

Egy ilyen versenyen az érmeket nem a megszokott módon adják, tehát nem egy-egy arany ezüst és bronzérmes van, hanem annyian kapnak érmet, ahányan a hibapontok levonása után elérik a megfelelő százalékot. Tehát mindenki 100%-ról indul, és minél több hibát követ el, annál rosszabb lesz a helyezése. Norbi bronzérmes lett, ami nagy siker, hiszen először indult ilyen hidegkonyhai versenyen. Azt mondja, most a legfontosabb az volt, hogy minél többet tanuljon. Jövőre is ott lesz, hiszen nem is titkolt célja, hogy indul a 2020-as vb-n, és ehhez jó belépő lehet egy Tatán megszerzett még csillogóbb érem.

És egy ilyen versenyből mi is profitálunk, akik szívesen fogyasztjuk séfünk fogásait – egyet-egyet megtalálnak majd hétvégi menüinkben, a Vinotékában pedig állandóan kínálunk Norbi-féle borkorcsolyákat, amelyek akár egy könnyű főétkezésként is megállják a helyüket. Séfünkről és a Tornai Pincészet éttermének konyhájáról itt és itt talál még információkat.