Olaszrizling Szerintünk

A zártkörű szakmai napon tehát a 26 kiállító pincészet egy-egy tételét kóstoltuk meg. A szokásostól eltérően idén az egyes tételek vakon érkeztek és az „Origó” rendszerben mondtunk róluk véleményt. Ez nem a klasszikus, minőséget értékelő pontozás, hanem azt hivatott megmutatni, hogy egy-egy bor mennyire jeleníti meg azokat a tulajdonságokat, amelyet maguk a termelők, az adott vidék borászai elvárnak tőle. A kóstolón arról kellett mindenkinek döntenie, hogy az adott tétel megfelel-e annak a képnek, amit ő-maga például egy hegybortól elvár. Minél inkább megfelel, annál közelebb van az origóhoz, és ennek megfelelő pontszámot kap.


 

Mi a 2015-ös Top Selection Ilona Olaszrizlinggel érkeztünk, amely megosztotta a társaságot. Felerészt kifejezetten origónak, felerészt pedig az origótól nagyon távolinak értékelték. Amin természetesen egyáltalán nem lepődtünk meg. A Somló karakteres hegy, amit hozzátesz egy fajtához, az nem hasonlítható semmi máshoz. Ezeknél a komoly tételeknél, amelyeknek célja a terroir jegyek bemutatása, természetesen már az egyes hegyek borait kellene origó-rendszerben összehasonlítani. De persze valahol el kell kezdeni… Ahogy Kovács Tamás, az egyik házigazda fogalmazott: „Feladatunk most az egyes hegyek egyedi illat- és ízjegyeinek feltérképezése valamint a referenciaborok közös kiválasztása. Mind a termelők, mind a borértő közönség számára izgalmas időszak következik.”


 

A szombati sétálókóstolón pedig ezekkel a Tornai borokkal kerülhetett közelebbi kapcsolatba a közönség, és nyugodtan mondhatjuk, hogy a találkozások mindkét fél számára örömteliek voltak:

2015-ös Nagy-Somlói Olaszrizling (reduktív stílusban, amelynél a cél, hogy a gyümölcsösséget, frissességet megmutassuk, mégis szép beltartalommal és somlói ásványossággal).

2015-ös Top Selection Ilona Olaszrizling (a fajta komolyabb arcát mutatja be, azt hogy a Somlón kiemelkedő minőséget tud produkálni megfelelő művelés mellett, hosszú érlelhetősége rengeteg izgalmat rejt).

2017-es Friss Olaszrizling tartályminta (Illatában érett körte és trópusi gyümölcsök keverednek. Ízében komoly beltartalom, krémesség mellett kifinomult savak teszik izgalmassá a kortyot. A trópusi gyümölcsök dominálnak, de finom mandulás kesernyésség is megjelenik utóízben).

2016-os Top Selection Ilona Olaszrizling hordóminta (Illatban határozott túlérett jegyek dominálnak, háttérben a fahordós érlelés gazdagít. Ízben a hordós jegyek tovább fokozzák az izgalmat, aszalt gyümölcsök, érett alma és körte is megjelenik. Utóíze hosszú, rétegzett, sokszínű).