Megvan a harmadik Trófea díj is Londonból!

Jól mutatja a díj rangját, hogy a többfordulós bírálati folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább 10, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. Az IWC-re évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ több mint 50 országából, közülük mindössze 500 kap aranyérmet és kategóriánként egy érdemel Trófea díjat. Ezek a legjobbak közül is kiemelkedőek, hiszen az aranyérmes borok újrakóstolásával választják ki őket. Különösen ritka, hogy egy borászat három egymást követő évben is Trófea-díjas bort képes produkálni – ez bravúr csak a világ legjobbjainak sikerül.

Az, hogy zsinórban harmadszor kaptuk meg az elismerést, azt bizonyítja, hogy megbízhatóan és folyamatosan képesek vagyunk a legjobbat produkálni, tehát nem a szerencse vagy egy kiemelkedő évjárat áll a siker hátterében. Az ilyen eredményeknek is köszönhető, hogy a somlai bort a világban már jobban ismerik és elismerik, mint Magyarországon. A legjelentősebb piacok kereskedői ugyanis odafigyelnek az egyes borászatok teljesítményére, és igyekeznek folyamatosan új értékeket megmutatni a fogyasztóknak. A nemzetközi figyelem különösen fontos a magyar boroknak, hiszen a hazai termelés 30%-a exportpiacokra kerül, az ebből származó bevétel viszont feltűnően alacsony: a világban az exportált borok értékesítési átlagára literenként 2,6 euró, a magyaroké 1,15 euró, vagyis külföldön egyelőre nem sikerült elismertetni magyar borok értékét. A nemzetközi sikerek segíthetnek abban, hogy ez megváltozzon, és a magyar termelők egyre több jó minőségű bort tudjanak magasabb áron értékesíteni külföldön. Ahogyan a Tornai Pincészet számára is a korábbi eredmények alapozták meg új kereskedelmi kapcsolatok kiépítését Kaliforniában, New Yorkban és Bordeaux-ban. Egyébként éppen a mostani díj kihirdetése után néhány nappal újabb londoni Michelin csillagos étterem kínálatába választották be két borunkat két másik somlói borral együtt.

Az ilyen elismerések ahhoz is hozzájárulnak, hogy a furmint után egy másik ősi magyar fajta, a juhfark is bekerüljön a nemzetközi köztudatba. A világ borértő közönsége ugyanis egyre érdeklődőbb, és keresi a limitáltan hozzáférhető, különleges, egyedi borokat. A somlói borvidéknek világviszonylatban is egyedülálló a talaja és a mikroklímája, és az ebből adódó ásványos, vulkanikus karaktert a juhfark tudja legtökéletesebben bemutatni. A Tornai Pincészet Magyarországon is sokat tesz a juhfark népszerűsítéséért, tavaly ősszel a legjobb somlói borászok részvételével megrendezték a fajta első, reprezentatív bemutatóját a nagyközönség számára, és idén szeptemberben is lesz Somlói Juhfark Ünnep.