Megkóstoltuk újborainkat

Jó minőségű szőlőt szüreteltünk, de a mennyiség összességében 30%-kal kevesebb lett. Főképp az okozott gondot, hogy kevés volt a nyári csapadék, ráadásul rossz eloszlásban kaptuk. Májusban hűvös, csapadékos volt az idő, ami nem optimális a szőlővirágzásnak: egyes fajtáknál lazábbak lettek a fürtök, más fajtáknál az elhúzódó virágzás miatt különböző lett a bogyóméret.

Gondot okozhatott volna a szüreti hőmérséklet is, de mostantól megvannak az eszközeink a nagy meleg káros hatásainak kiküszöbölésére. (Ha a leszüretelt szőlő melegebb az optimálisnál, ami most már rendszeresen előfordul, akkor még a préselés előtt nem kívánatos erjedési folyamatok indulnak be.) Az új feldolgozónkban már közvetlenül a szüret után elkezdjük hűteni a cefrét, a hideg mustok természetes módon, szépen tisztultak, egyenletes, kissé elhúzódó erjedés ment végbe.

Juhfarkjaink most is kiemelkedő minőségűek (a sok csapadék miatt persze több munkát igényelt egészséges állapotban tartani ezt a különösen érzékeny fajtát), emellett a furmintot és a zenitet érdemes kiemelni, és szépek az illatos tételek is, amelyek házasításokba kerülnek.

Friss és Birtokboraink február közepétől vásárolhatók meg, és a vinotékában is hamarosan megjelennek a 2019-es lédig tételek.

A Prémium és Top Selection borokra persze még várni kell, az utóbbiak még finomseprőn vannak, de ezek is szépen alakulnak, és a napokban kezdett el erjedni a januárban szüretelt jégborunk is.