Készülhet a jégbor! Hajnali szüret -8 fokban

A jégbor készítésének lényege, hogy a szőlőszemeket fagyott állapotban (legalább -7 fokban) kell leszüretelni és azonnal kipréselni. Vagyis az őszre beérett szőlőt egészen addig kint kell hagyni a tőkén, amíg nincs ennyire hideg. Eddigre a szőlőszemek már sokat veszítenek víztartalmukból, alaposan összetöppednek, így sokkal édesebbek. A fagyos állapotú préselés még tovább csökkenti a víztartalmat, mert a víz hamarabb megfagy, mint a cukor és a szőlő más oldott szilárd anyagai, így ezek maximálisan kinyerhetők a szőlőből, míg a jeges vízből csak néhány csepp jön ki szemenként.

Ez így leírva egyszerűnek tűnik, de a gyakorlatban összehozni nagyon nehéz. Egyrészt az egyre melegedő időjárás miatt egyre ritkábbak a komolyabb fagyok, sokszor úgy jár a termelő, hogy hiába hagyja kint a szőlőt, nem készülhet belőle jégbor. Másrészt a termést védeni kell a vadaktól, mert természetesen ők is szeretik ezt az édes csemegét. Tehát sok a kockázat és a plusz törődés, ráadásul a bor mennyisége nagyjából a tizede lesz, mint normál szüretnél.

De nagyon megéri. A jégbor különleges édesbor-fajta, egészen más, mint a botritiszes társa vagy az egyszerű késői szüretelésű bor. Különösen koncentrált, és a magas cukortartalom mellett a savai ugyanolyanok, mint a száraz fehérboroknak, ami tökéletes egyensúlyt eredményez.

Most nekünk minden összejött. A tőkéken hagyott Zeusz tökéletesen egészséges, töppedt szemeit tegnap éjjel komoly fagy érte, hajnalban -8 fokban indultunk szüretelni, és délelőttre végeztünk a préseléssel is. Így örömmel jelentjük, hogy négy év után újra lesz jégborunk. Az előző, 2015-ös négy aranyérmet söpört be magyar és nemzetközi borversenyeken, köztük az AWC Viennán, a világ hivatalosan legelismertebb borversenyén. Erről a borról itt olvashat, reméljük, a 2019-es évjárat méltó utódja lesz.