A somlói juhfark különleges bor:
egy szőlőfajta és termőhelyének egészen ritka egymásra találása.

 

A Juhfark
Magyarország egyik legősibb fajtája. Sok arca van, lehet friss, reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes, és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor.

A Somló
Az egyik legizgalmasabb magyar termőhely: talaja, fekvése és mikroklímája egyedülálló ízvilágú borokat produkál. A Juhfarkban különösen szépen jelenik meg ez az összetéveszthetetlen, vulkanikus, tüzes karakter.

A hírnév
Fiolában kapható orvosság, a nászéjszakák bora. A somlói Juhfark évszázadokon át Európa-hírű bor volt, és az utóbbi időkben újra komoly sikereket ér el a legnagyobb nemzetközi versenyeken.

IDŐPONT:  2017. szeptember 23.     13:00 – 21:00

HELYSZÍN: Tornai Pincészet – Somló hegy, Somlójenő, hrsz 1248.
 

PROGRAMOK

Megnyitó:
13:00  Dr. Fazekas Sándor fölművelésügyi miniszter köszöntője

Sétáló kóstoló:
15 pince 27 Juhfarkjával - 13:00-tól  21:00-ig

Múzeum és Pincetúra a Tornai Pincészetnél:
első pincetúra: 15:00 – 15:45,
második pincetúra: 16:00 – 16:45,

harmadik pincetúra: 17:00 – 17:45

Workshopok:

13.30 - 15.00
Utazás a Somló körül – dűlőtúra a hegy Keleti oldalán
A bornibuszos túrát Nagy Gábor vezeti. Az érintett pincészetek szőlőterületeit megtekintve legkedvesebb borukból is kóstolhatunk.

14.00 - 15.00
Dr. Fiáth Attila és Dr. Kiss Eliza - A szőlő, a terroir és a stílus: Juhfark és Somló nemzetközi kontextusban
Kiteljesedő kaland vagy tartós siker, szépen ívelő fejlődés?
/A worksop borkóstolót is tartalmaz/

15.30 - 17.00
Utazás a Somló körül – dűlőtúra a hegy Déli oldalán
A bornibuszos túrát Nagy Gábor vezeti. Az érintett pincészetek szőlőterületeit megtekintve legkedvesebb borukból is kóstolhatunk.

17.30 - 19.00
Utazás a Somló körül – dűlőtúra a hegy Nyugati oldalán
A bornibuszos túrát Nagy Gábor vezeti. Az érintett pincészetek szőlőterületeit megtekintve legkedvesebb borukból is kóstolhatunk.

18.00 - 19.00
Tornai vertikális Juhfark kóstoló a Trófea győztes Juhfarkakkal
A kóstolót vezeti Ifj. Kamocsay Ákos.

ÁRAK

A sétáló kóstoló részvételi díja 6 900 Ft/fő
(tartalmazza a transzfert is a megadott szállásokról).

A workshopok részvételi díja: 3 000 Ft/fő/workshop
(csak kóstolójeggyel együtt érvényes).


A Tornai Pincészet múzeum és pincetúrái ingyenesek.

Budapesti transzfer busszal 4 000 Ft/fő
Busz indulása: 2017. szeptember 23. 10 óra, Budapest, BAH csomópont
Busz visszaindulása: 2017. szeptember 23. 20 óra, Tornai Pincészet

 

JEGYVÁSÁRLÁS ÉS REGISZTRÁCIÓ
A JEGYVÁSÁRLÁSRA kattintva elküldheti jegyrendelését. Kérjük, írja meg, hány belépő- illetve hány workshopon való részvételre jogosító jegyet kíván megvásárolni.
Bővebb információ: Varga Csilla +36 70 339 9821, rendezveny@tornaipince.hu

 JEGYVÁSÁRLÁS 

 

SZÁLLÁS
A sétáló kóstoló részvételi díja tartalmazza az oda-visza transzfert az alábbi szállásokról:

Kreinbacher Birtok
Várkapitány Pincészet
Kolonics Pincészet
SBB Vendégház
5Ház Borbirtok

 

RÉSZTVEVŐ PINCÉK

Barcza Pincészet | Bogdán Birtok | Fekete Pince  | Géró Péter |  Hegedűs- Szabó Pincészet  | Kolonics Károly  |  Kőfejtő Pince  |  Kreinbacher Birtok  |  Somlói Vándor  |  Spiegelberg Borpince  |  St.Margit Pince  |  Szabó Pincészet |  Szóló Szőlő  |  Tornai Pincészet |  Zsirai Pincészet

SAJTÓANYAG

Somlói Juhfark Ünnep – másodszor

A Somlói Juhfark Ünnep helyi borászok összefogásával azért jött létre, hogy egy helyen, egy időben, a legteljesebben megmutassa az érdeklődőknek a borvidék legfontosabb fajtáját. A reprezentatív sétáló kóstolón az érdeklődők megismerhetik az elmúlt 10 év legjobb évjáratainak legkülönbözőbb stílusban elkészített juhfarkjait. Az eseményen 14 borászat vesz részt, szigorú szakmai bírálaton kiválasztott boraival.

Mi tesz egy borvidéket kiemelkedővé? A Somlónak a legkiválóbbak közé tartozó termőhelyei és jól kommunikálható, unikális fajtái vannak, évszázados bortermelői tradíciókkal, a legkorszerűbb technológiával, és elkötelezett borászokkal. Minden megvan ahhoz, hogy ezt a borvidéket világviszonylatban is a legnagyobbak között tartsák számon. De az is kell, hogy az itteni termelők ezt tudatosítsák magukban, hangsúlyozzák a csak rájuk jellemző különlegességeket, és boraikat összehangoltan, közösen is a közönség elé tárják. Ezért született meg a Somlói Juhfark Ünnep, amelyet szeptember 23-án már második alkalommal rendeznek meg Somlójenőn, a Tornai Pincészetben: egyszerre, egy helyen 15 borászat 27 tétele kóstolható meg. Kizárólag juhfark, amelyeket szigorú bírálati követelmények alapján válogattak az előzetes zsűrizésen, külső szakértők részvételével.

A juhfark a Somló fajtája. Itt született, itt érzi legjobban magát, az itteni juhfark produkálja a legjobb eredményeket a nagy világversenyeken. De nem könnyű a legjobbat kihozni belőle. Vékonyhéjú, nehezen termeszthető szőlő. Fürtjének felső része széles, majd gyorsan elvékonyodik, és alul visszakanyarodik. Itt megül a hajnali pára, ami könnyen a károsodásához vezet. Különleges bánásmódot igényel, de az egészséges, jó minőségű szőlőből készített bora igazi különlegesség.

A Somló egyedi, vulkanikus talaja és éghajlata tökéletesen megfelel ennek a fajtának. Egy jó évjáratban szüretelt juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és jó pár évig a legjobb formáját mutatja. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. Az igazi különlegességek az áztatott, finomseprőn tartott, hosszan érlelt, testes tételek, de kiemelkedő minőséget ad könnyedebb, reduktív eljárással készült változata is. Beszédes tény, hogy a világ egyik legbefolyásosabb borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a Tornai Pincészet éppen juhfarkkal ért el olyan eredményt, amilyenre még nem volt példa a verseny több évtizedes történetében: ugyanarról a borvidékről ugyanaz a fajta az utóbbi három évben zsinórban elnyerte a legmagasabb elismerést, a Trófea díjat.

A fajta egyedülálló bemutatója a Somlói Juhfark Ünnep. Legalább négy okból. Reprezentatív, hiszen megkóstolhatók az elmúl 10 év legérdekesebb tételei. Személyes és hiteles, mert a borok készítői kínálnak, és mesélnek az egyes tételekről, válaszolnak a kérdésekre. Nem megismételhető, mert a borokkal együtt élvezhető a Somló összetéveszthetetlen varázsa is. És érdekes kiegészítő programok, workshopok, vezetett somlóhegyi kóstoló-túra és pincelátogatás teszi még színesebbé az eseményt. A szervezők Budapestről külön buszjáratot is indítanak, és gondoskodnak a vendégek oda-visszajuttatásáról a környékbeli szálláshelyekről.