Rögtön a hónap első napján Furmint Február Nagy Kóstoló Budapesten, ahol több mint 150 prémium furmintot lehet kóstolni, köztük a mi büszkeségeinket is. Ez a rendezvény a fajta valóban reprezentatív kóstolója, az egész országból mindenki ott lesz, aki furmintban számít. Nekünk természetesen a somlói a kedvencünk, de nem csak azért, mert elfogultak vagyunk, és a juhfarkhoz hasonlóan ősi somlói fajta, amelyet a magunkénak érzünk. Hanem azért is, mert nem kifejezetten karakteres alaptulajdonságai miatt nagyon jót tesz neki a mi hegyünk a maga markáns ásványaival.

 

Budapest után, február 16-án a Furmint Február Debrecenen a Kelet-magyarországi közönségnek is megmutatjuk a kedvenc furmint tételeinket. Ez azért különösen érdekes, mert ide főleg tokaji borászok jönnek, és Tokaj, ugye a furmintról szól. Ennek ellenére, vagy éppen ezért (?) a korábbi években a vendégek kifejezetten kerestek minket ezen a kóstolón, reméljük, most is így lesz, és ebben az erős mezőnyben is újabb híveket szerezhetünk a Somlónak.

Nézzük, mivel készülünk:
A Top Selection, vagyis csúcskategóriás borainkból a 2009-es, 2012-es és 2015-ös évjáratból viszünk. Ezek komoly potenciállal rendelkező, fahordós erjesztésű és érlelésű tételek. Figyelemreméltó – és a két rendezvényen megtapasztalható – hogy nálunk ez a fajta 8-10 évesen is csúcsformában van, nem öregszik, komplex, egyedi élményt ad. A 15-ös pedig – bár bőven van még benne érlelési potenciál – már most is nagy bor, komoly beltartalommal. Viszünk még 15-ös prémium és 15-ös és 16-os friss furmintot is, amely fontos része a szortimentnek, és azt bizonyítja, hogy reduktív technológiával ebből a fajtából is kitűnő „mindennapok borát” lehet készíteni a Somlón.