Fantasztikus siker: újabb Trófea díj Londonból

Már egy jó ideje szeretnénk elbüszkélkedni a legfrissebb eredményeinkkel, de érdemes volt eddig várni. Hivatalosan is megjött a hír Londonból: Magyarországon példa nélküli, és a világon is ritka eredményt értünk el azzal, hogy a korábbi sorozat után 2017-es Top Selection Grófi Hárslevelű borunkkal megszereztük a negyedik International Wine Challenge Trophy díjunkat.

Az IWC az egyik legnagyobb borverseny a világon, és a bírálata is a legrigorózusabb. A többfordulós folyamatban az éremre jelölt borokat három bizottság értékeli, legalább 10, komoly szakmai múlttal rendelkező zsűritag részvételével. A versenyre évente több mint 15 ezer bort neveznek a világ majdnem 50 országából, közülük mindössze 500 kap aranyérmet és ezek újrakóstolásával választják ki a Trófea díjasokat, amelyek tehát a legjobbak közül is a legjobbak. Óriási öröm, hogy mindhárom nevezett borunkat díjazták: a Trófea mellett a 2017-es Top Selection Grófi Juhfark aranyérmes, a 2016-os Prémium Juhfark pedig bronzérmes lett. És még két sokatmondó adat: aranyérmes boraink 95 pontot kaptak a maximális 100-ból, így két borral is ott vagyunk a világ legjobb 150 tétele között. Mellettünk pedig Magyarországról csak tokaji édes bor kapott aranyat: a Patricius Borház, a Vaxco Vineyards és a Royal Tokaji Borászat, szívből gratulálunk nekik is.

Ahogy mondani szokás, egy borversenyen elért jó eredmény lehet szerencse is, ahogy egyetlen jó bor elkészítése is lehet a véletlenek szerencsés együttállásának eredménye. De folyamatosan, évről-évre magas minőséget készíteni, és minden versenyen jól szerepelni csak a legjobbak tudnak. Különösen fontosak a nagy világversenyek – nemcsak a bírálat garantált színvonala, hanem a nemzetközi visszhang miatt is, amely új, fontos piacokat nyit meg.

Érdekes megfigyelni, mennyire egy irányba mutatnak az eredményeink, legyen szó hazai versenyről, az MTA borainak kiválasztásáról vagy nagy világversenyről. Ebben az évben eddig 5 arany és 12 ezüstérmet érdemeltünk ki a hazai és világversenyeken, a legsikeresebb fajtánk a Juhfark (Aranyhegy 2015, Aranyhegy 2016, Grófi 2017, Prémium 2016) összesen 8 elismeréssel. A 2018-as Zenit önmagában 7, a 2018-as Grófi Hárslevelű pedig 5 érmet kapott, és a Zenitet emellett az MTA borának is megválasztották. Tehát most is a kifejezetten somlói, illetve hazai fajták szerepelnek a legjobban, ami ismét bizonyítja, hogy az egész világon egyre élesebb versenyben a csak ránk jellemző, különleges és limitálltan elérhető borokkal tudunk igazán sikeresek lenni.

És még bőven nincs vége az évnek, izgatottan várjuk a folytatást! És addig is várjuk önöket a pincéhez egy borkóstolóra, borvacsorára, vagy akár egy kellemes hétvégi programra.

Ráadásként pedig a londoni érmes boraink kóstolási jegyzetei, ezúttal angolul, ahogy a verseny bírálói látják:

Top Selection Grófi Hárslevelű, 2017
This is rich and honeyed, yet has precision. With a saline edge to the vital pear and peach fruit and a hint of sweetness. Big and balanced, Lovely stuff!

Top Selection Grófi Juhfark 2017
Sumptuous but vigourous, with tense, salty acidity offset by rich lightly honeyed fruit. The glossy texture and weight make this a great food wine for spiced dishes.

Prémium Juhfark, 2016
Gooseberry and ripe lemon, with notes of marmalade, honey and a fresh light perfume lead to a fine finish.