Bemutattuk 4. Trófea-díjas borunkat, a 2017-es Grófi Hárslevelűt

A Somlón a speciális, vulkanikus talajnak, a klímának és a helyi fajtáknak köszönhetően az egész világon egyedülálló borok készülnek. Legfontosabb célunk, hogy borainkban minél többet megmutassunk ebből az egyediségből. Szortimentünkben kiemelkedő helyet kapnak a különleges, hosszan érlelhető tételek, amelyek rendre a legnagyobb díjakkal térnek haza a nemzetközi versenyekről.

A londoni International Wine Challenge a világ egyik legnagyobb presztízsű borversenye. Idén csaknem 50 ország nevezte 15 ezernél is több tételét, amelyek közül csak az kaphat aranyérmet, amelyet három, legalább 10 szakértőből álló zsűri erre érdemesnek talál. Az aranyérmesek közül egy újabb kóstolással választják ki a kategóriagyőzteseket, ezek kapják az úgynevezett Trófea-díjat.  

Pincészetünk hazánkban egyedülálló sikersorozattal idén már negyedik alkalommal térhetett haza Trófea-díjjal Londonból. A legjobb a legjobbak között megtisztelő címet most a 2017-es Selection Grófi Hárslevelű nyerte el, és került be ezzel a világ top borai közé.   

Július elsején a zártkörű szakmai kóstoló mellett Tornai Tamás vezetésével a nagyközönség is először kóstolhatta meg a 2019-ben Trófea-díjjal kitüntetett Grófi Hárslevelűt.

„Örömteli pillanat ez számunkra, hiszen nemcsak egy magyar fajtát díjaztak a Decanter mellett a világ másik legnagyobb nemzetközi megmérettetésén, hanem Somló is reflektorfénybe került.” – foglalta össze röviden Tornai Tamás tulajdonos a díj jelentőségét.

Tornai Tamás kiemelte azt is, hogy az International Wine Challenge nemcsak egy megmérettetés, hanem a díjazott borokat egy külön rendezvényen a nemzetközi borkereskedőknek, szakmai elitnek is bemutatják. Az elmúlt évek sikereinek eredményeképpen a nemzetközi borszakma figyelmét is felkeltette a Somló. A díjból tehát nemcsak a pincészet, hanem az egész borvidék profitálhat.

A július 1-i borkóstolón nemcsak az idei díjazott, hanem a korábbi években elismert borok is kóstolhatóak voltak. A kóstolósor külön érdekessége volt néhány régebbi tétel, amelyek kiválóan reprezentálják azt a hosszú érlelhetőséget, amelyre a Somló képes.

A Trófea-díjjal jutalmazott Grófi Hárslevelű kereskedelmi forgalomban nem kapható, kizárólag előjegyzéssel érhető el, 7900 forintos áron. Részletek itt.