2018. a Tornai Pincészetben 3. Innováció

Az egyre korábban induló szüret, a magasabb szüreti hőmérséklet és az értéknövelő „héjon áztatás” összeegyeztetésének ellentmondásait oldjuk fel saját elképzeléseink, terveink alapján. Az új szőlőfeldolgozási módszer alkalmazásának ellenőrzésére tavasszal tanulmányúton jártunk Bordeaux-ban, amely minden bizonnyal a világ leggazdagabb hagyományú borvidéke. Sokat tapasztaltunk, és sok jó élményünk volt: például amikor az egyik Michelin csillagos étteremben egy palack Tornai Juhfarkot rendelnek a mellettünk lévő asztalnál, egy másikban pedig a séf kedvencei között van kiállítva a mi borunk is. Vagy hogy a Cité du Vin-ben, a világ legattraktívabb boros tematikájú múzeumi, kiállító és tudományos komplexumában, ahol 70 országból 800 féle bort árulnak, az üzletvezető és kollégái a kezükben egy palack Tornai Juhfarkkal köszöntenek bennünket.

És persze 2018 sem telt innováció nélkül. A drasztikusan melegedő éghajlati viszonyok között különösen fontos, hogy a szüretkor minél gyorsabban be tudjuk hozni a szőlőt, és kellően alacsonya legyen a hőmérséklete, hiszen a magas hőmérséklet a szőlőből megőrizni kívánt aromák legnagyobb ellensége. Megépítettük a saját fejlesztésű szőlőszállítót, kipróbáltuk a saját tervezésű, hűtött szőlőáztató és szikkasztótartályt, valamint egy olyan berendezést, amellyel e tartályból gravitációsan közvetlenül a présbe tudjuk önteni a szőlőt. Így nem kell lemondanunk a héjon áztatás értéknövelő hatásáról, és nem kell elszenvednünk a magasabb szőlő-hőmérséklet okozta veszteségeket. A technikához hozzátartozik az energiatakarékosság és a zöld energiatermelés is.

Úttörők voltunk egy másik területen is: Magyarországon mi vagyunk az első borászat, amelyik chatbot játékot indított a neten. A chatbot olyan mesterséges intelligencián alapuló technológia, amellyel beszélgetéseket lehet folytatni. Mi egy olyan játékot fejlesztettünk hozzá, amellyel sok mindent megtudható a borkészítésről és pincészetükről, a kvízkérdésekre helyesen válaszolók között pedig értékes nyereményeket sorsoltunk ki.

Vissza: Elismerések

Tovább: Vendéglátás